NÆRINGSØKONOMISK INSTITUTT - NØI
THE INSTITUTE OF INDUSTRIAL ECONOMICS - INDECO
THE OSLO SCHOOL OF ECONOMICS - OSE
Web: http://www.indeco.no - ISSN 0802-2364 - Organisasjonsnr 992945818 - tlf. 92 44 28 22 - Oslo - e-mail indeco@online.no

NÆRINGSØKONOMI ER OGSÅ NÆRING - MATSPALTEN OG FORBRUKERØKONOMI

THE ANARCHIST COOKBOOK

Links

Translation tool Norwegian to English, French, German, Spanish, Arabic, Russian, Chinese etc., and vice versa: Google Translate.

På denne websiden tar vi opp næring i form av mat - matspalten til NØI-INDECO-OSE og forbrukerøkonomi. Vi kommer med kritikk og ros av matbutikker, varer, priser og kvalitet, og matoppskrifter, matpolitikk og forbrukerøkonomi, kostholdsråd, miljø og klimasaken samt annet aktuelt stoff med relevans til næring i form av mat og drikke med videre!

NÆRINGSØKONOMI ER OGSÅ NÆRING - MATSPALTEN ER OPPDATERT. DIVERSE HVERDAGS- & WEEKEND-MAT. IRISH COFFÉ. ELLERS LITT AV HVERT AV MATOPPSKRIFTER, MATPOLITIKK OG FORBRUKERØKONOMI.
VI BRUKER FISKEMAT FRA "FISKERIET". EN BUTIKK SOM ANBEFALES!!! LES OG BLI VIS!!!!
NB! ALLE OPPSKRIFTENE ER TILBEREDT OG PRØVD UT VED NØI-INDECO-OSES PRØVEKJØKKEN.

Mer om kostholdsråd, miljø og klimasaken, se (klikk på): http://www.indeco.no/archive/samgrep2.htm


"FISKERIET" PÅ YOUNGSTORGET I OSLO SENTRUM

Hei Trygve, Marit og Jonas G. S. m. fl.

Redd "Fiskeriet" på Youngstorget med strømstøtteordning. De hadde 200 000 NOK i strømregning i fjor, og får 1,2 millioner NOK i år. Det blir et solid underskudd med fare for konkurs. Det er den eneste skikkelige fiskebutikken i Oslo Sentrum... For oss på Grünerløkka er dette den eneste muligheten til å få fersk fisk m.v. av ypperste kvalitet, og det vil vi ha. Sørg for at småbedriftene med høye strømutgifter overlever!!!! Mvh. Prof. Dr. cand. oecon.og cand. anarch. Jens Hermundstad Østmoe ved NØI-INDECO-OSE og IIFOR-PGU. Medlem av Senterpartiet, lokallaget på Grünerløkka. PS. Jeg lovte innehaveren av «Fiskeriet» og ta det opp med rette vedkommende, da jeg var innom og kjøpte ferske fiskekaker til lunchen. www.indeco.no, rådgiver for www.anarchy.no. PPS. 16.09.2022 kom statsrådet med en strømstøtteordning for næringslivet, som bl.a. skal nå småbedrifter og butikker med store el-utgifter, og være grønn og begrenset. Håper "Fiskeriet" kommer inn under ordningen, så de slipper konkurs!

PPPS. Tirsdag 20.09.2022 var jeg på "Fiskeriet" igjen og kjøpte helfersk uerfilet til steking + koljekaker. Filetene var helt topp til middag hvor vi bare hadde fiskesaus, gulerøtter og nye ferske Kerrs Pink poteter direkte fra småbruket til Dag Akselsen Muskedalen i Våler i Østfold, som tilbehør. Anna Quist, som er selvlært erfaren kokke stekte filetene på utmerket måte i godt med Røros-smør. Vi koste oss med den gode maten og tok et enkelt lite glass hvitvin hver ved siden av som drikke. Hvitvinen var "Petit Chablis" fra J. Moreau & Fils, Frankrike. Den får man på Vinmonopolet. En fruktig, lett perlende og frisk hvitvin som går godt til stekt fisk. En tre liters boks koster pr i dag 679,- NOK på Vinmonopolet, en middels høy pris som den forsvarer godt. Anbefales, men det må være knallfersk filet fra stekepannen. Men det får vi alltid fra "Fiskeriet". Vi har tidligere kjøpt noe fersk steinbit i plast-pakning som et forsøk, fra Kiwi i Markveien på Grünerløkka, nærbutikken vår, men det var et skuffende bekjentskap. Ikke kvalitet på den. Vi må nok fortsette med å ta turen til "Fiskeriet" på Youngstorget, om vi skal få godt spiselig fiskemat. Fiskekakene på Kiwi er også helt undermåls i forhold til kvalitetskakene på "Fiskeriet". Fisk og skalldyr fra Kiwi er tilnærmet uspiselig. Vi bruker bare "Fiskeriet" framover når det gjelder fisk, fiskemat og skalldyr. Heller ikke ODA, som vi bruker av og til, til kolonialvarer, har godt spiselig fiskemat. Oppspedd industrisøl - alt sammen.

Ad vin og øl, så er jeg stort sett avholdsmann, men er altså ikke helt fanatisk. Til topp mat av fisk og biff av indrefilet, som vi spanderer en gang i uken, tar jeg meg et enkelt, lite glass, rød eller hvit etter som. Vi spiser bare toppkvalitet av mat og drikke. Det får koste det det koste vil. Vi har kuttet ut bilen, bor i Obos-leilighet i Stolmakergt 9. Anna leier et rom hos meg, på vanlig leiekontrakt, med egen veranda, og er ikke samboer, men kjæreste likevel. Strømregningen er ikke avskrekkende, selv i disse dyrtider, så det går rundt bra økonomisk. Vi tar oss råd til førsteklasses mat og drikke, uten at vi bruker vin i luksusklassen. Et sted går grensen, også for oss. En enkelt øl i solen blir det også av og til, men ikke ofte. Da blir det Isbjørn fra Mack eller noe fra Aass bryggeri i Drammen. Dette er det beste ølet etter vår mening.

PERFEKT KOKTE EGG ETTER ØSTMOE-METODEN - MED MYK PLOMME OG STIV HVITE

Bruk store egg, gjerne økologiske. Legg eggene (ganske rett fra kjøleskapet) i en passe gryte og dekk akkurat med vann. Sett platen på fullt. La det koke opp til eggene med karakterisk lyd begynnner å hoppe/riste skikkelig. Slå straks ned platen på 1. La det stå slik til det er gått nøyaktig 4 og et halvt minutt: så ta av gryten med eggene i. Sett det i vasken og sett på helt kaldt vann med godt trykk. Vannet blir fort kaldt og kjøler ned eggene og stabiliserer hviten, med myk plomme. La det stå og renne til du synes eggene er passe nedkjølte til å spise, og server eggene i eggeglass, eventuelt med sursild, tomatsild eller sennepssild. Vi bruker sild fra "Fiskeriet, man bør spandere ordentlig sild. Delikat-fabrikken holder ikke mål. Heller ikke Sildakongen har virkelig god kvalitet. Men er som regel noe bedre enn Delikat: Smaker bare konserveringsmidler og utvannet sild. Dårlig konsistens.

STEKT BIFF A LA ØSTMOE

Bruk indrefilet av storfe. Gilde (Nortura) er som regel bra, i plastpakke i fra vanlige matbutikker, men vi har fått indrefilet med en del sener og seigt kjøtt, så det er ikke alltid bra. Gilde (Nortura) må skjerpe seg. Temperer biffene ved å ta de ut av kjøleskapet en time før du begynner stekingen. Tørk over de med husholdningspapir. Krydre med salt og pepper. Varm opp smøret i varm panne til det blir brunt. Sett omnen på 6. Ikke brenn det. Bruk Kviteseidsmør eller Rørossmør. Det gir god smak på biffen, bedre enn vanlig Tine. Straks smøret er blitt brunt, legg i biffene i stekepannen, tykkeste stykket først. Skru ned platen på 4. Stek biffene i nøyaktig 2 og et halvt minutt for å få stekeskorpe på biffene, dvs. på begge sider, dvs.2 og et halvt minutt på hver side. Ha på en halv desiliter vann i pannen, ta gjerne noen dråper oppå biffene. Skru av platen helt, og sett lokk på pannen. Da blir biffene saftige og møre. La det stå 3-4 minutter. Så er biffene ferdige, og du tar av lokket på pannen. Klar til servering, setter pannen på bordet til servering. Server med fløtegratinerte poteter eller ovsnbakte potetbåter eller bakt potet, + gjerne en tomatsalat med mye dill og hvitløk og Bearnes-saus. Kan også servere fløtestekt kantarell eller sjampinjong til. Serveres med vann og et lite glass rødvin til drikke. Rødvin etter smak. Noen liker en kraftig burgunder til stekt biff, men vi foretrekker Gato Negro, cabernet sauvignon fra Chile, eller Lindeman's shiras cabernet fra Australia. Dette er passe mektige viner til biff, synes vi. De er heller ikke dyre på Vinmonopolet. Franske og italienske viner av samme kvalitet er veldig dyre. Vi spanderer ikke det.

05.10.2023 fikk vi seige biffer (langtidsmørnet indrefilet) igjen, med sener. Og klaget til Forbrukersenter Nortura <forbrukersenter@nortura.no>. Vi skrev at vanligvis er biffene bra, men også ganske mange ganger seig og med sener. Vi spiser ofte indrefilet, ca. 1 gang i uken. Vi mener dere skjærer filetene for brutto, hold god avstand til sener og seigt kjøtt. Bare bruk det sentrale stykket i fileten. Så skulle problemet forsvinne. Vi fikk 500 NOK i kompensasjon for mangelfullt produkt, se Svar fra Gilde - SAK 00652364 [ ref:_00Db0d3HM._500P82YlWR:ref ]. Vi håper vi får helt møre biffer i fortsettelsen, ikke med seigt kjøtt og sener.

KOKTE, DVS. TREKTE WIENERPØLSER, SOM IKKE SPREKKER, ETTER ØSTMOE-METODEN.

Bruk Gilde Wienerpølser av vanlig type, ikke God og Mager. Gilde Wienerpølser er bra. Ta en gryte og legg i pølsene. Fyll opp med vann så det såvidt dekker pølsene. Ta ut pølsene av vannet. Kok opp vannet, med 2 store buljongterninger eller 4 små, til det bobler godt og buljongterningene har løst seg opp. Trekk gryten av platen. Legg straks oppi pølsene igjen, og la det trekke i nøyaktig 12 minutter. Da er det ferdig hot dog, og de sprekker aldri med denne kokemetoden. Ta opp pølsene med pølseklype og legg de på et fat. Serveres med potetlomper (ferske), ha hakket løk i lompen i en stripe og ha Ravigotte-saus på løken, og legg pølsen ved løkstrimmelen og ha på pølsesennep og Ketchup, eventuelt også en dash Chilisaus, på pølsen i lompen. Surr lompen rundt pølsen og løken og spis. Det lønner seg å holde lompen med pølse og løk horisontalt, ellers detter løken ut. Nesten alle liker pølse i lompe. Vi har det som regel til middag en gang i uken. Godt med noe enkelt av og til. Serveres med øl, Munkholm eller Clausthaler (alkoholfritt) eller pils eller bayerøl. Hver sin smak.

ANNA QUISTS BAKTE KOLJEKAKER MED POTETBÅTER OG GRØNNSAKER

Onsdag 21.09.2022 dro Anna Quist til med ovnsbakte koljekaker fra "Fiskeriet" + potetbåter og grønnsaker til middag. Først skrelte hun potetene og skar dem i båter, og kappet opp stangselleri, løk og blomkål. Godt med potetbåter krydret med urtesalt, som man får i helsekostbutikker, og dryppet senere over med olivenolje, ekstra virgin. Varmet opp stekeomnen til 200 grader Celsius, og satte inn et glassfat - ovnfast form, med potetbåtene øverst og de oppskårne grønnsakene i bunnen, og helte på olivenoljen, 4 -5 spiseskjeer. Lot grønnsakene + potene stå og steke i omnen ca. 25 minutter, og så satte hun inn fiskekakene i en egen ildfast form, og lot begge deler steke i et kvarter. Så er retten ferdig og blir servert med et lite glass "Petit Chablis" hvitvin og et glass vann til hver. Så var det bare å legge innpå godsakene. En perfekt hverdagsmiddag, og vi ble gode og mette. Etterpå sov vi middag.

FRANSK INSPIRERT KÅLSUPPE MED KJØTT A LA ANNA QUIST - SLANKEMAT

Råvarer og tilberedning: 400 gram karbonadedeig, fra Gilde som har 4,7 gram fett per 100 gram, altså slankende. Inneholder salt og vann. 2 spiseskjeer Røros- eller Kviteseidsmør. 1/3 stort kålhode (vanlig frisk og fin hvitkål), 1 stor purre. 2 spiseskjeer sennep, 1. laurbærblad, 2 grønnsakbuljong-terninger, 2 spiseskjeer Kikkoman eller annen, gjerne norsk, soyasaus, hvit pepper (ca. 1 teskje) + til slutt en bunt persille. Skyll kålen og skjær den i småbiter. Brun karbonadedeigen i smøret til gyllen kornet masse i en stor gryte til suppen. Vask purren og skjær i strimler. Ta 1 liter kaldt vann i gryten. Ha kål og purre i gryten. Tilsett sennepen, laurbærbladet og buljongterningene. La suppen koke opp med omnsplaten på 6, og skru ned platen til 3. La suppen koke i 25 minutter. Smak til med soyasausen og hvit pepper. Da både karbonadedeigen, soyasausen og buljongen inneholder en del salt, er det ikke nødvendig og salte ekstra. Skru ned platen på 0 og la det trekke en 10 minutters tid. Før servering strøs persillen på toppen av gryten. Bon appetitt. Serveres med Munkholm eller Clausthaler, eller bare vann. Smaker deilig og er altså slankende. Dette er en stor oppskrift til to personer, og da blir det litt til overs som man kan varme opp til kvelds og ta en brødskive med Jarlsberg eller Norvegia ved siden av. Så er kveldsmaten også i boks.

FÅ MØRE OG SAFTIGE SVINEKOTELETTER STEKT ETTER ØSTMOE-METODEN

Råvarer og tilberedning: 2 store svinekoteletter med bein (ikke nakkekoteletter), ferske poteter, surkål, tyttebærsyltetøy og sur-agurk. En kan godt lage surkål fra bunnen av, men det går også bra med Nora surkål i kokbar pose. Kok potetene med skrell på, og legg posen med surkål på toppen når det er ca. 5 minutter igjen til potetene er ferdig kokte. Så var det kotelettene: Temperer de ca. en time før de skal stekes, dvs. ta dem ut av kjøleskapet. Det er viktig å snitte flesket, ellers krøller det seg i stekepannen. Setter kokeplaten på 6 og ta i en god klatt smør i stekepannen, Kviteseidsmør eller Rørossmør er best. Varm opp til smøret er brunt. Pass på å ikke svi det. Legg i kotelettene og slå ned platen til 4. La kotelettene surre, stek dem ca. 4 - 5 minutter på hver side. Ha en 1/2 til 1 desiliter vann i pannen. Sett på lokk, og skru platen ned til 3, og la det dampe, trekke, 3 - 4 minutter. Da blir kotelettene møre og saftige. Serveres med det andre tilbehøret nevnt innledningsvis, og salt og pepre godt. Kan også servere fløtestekt kantarell eller sjampinjong til. Knallgod hverdagsmat. Ta et glass Munkholm eller Clausthaler til (alkoholfritt øl), eller pils eller bayerøl - om man ikke er i avholdslunet. Oppskriften er til to personer. NB! Kan bruke sjyen til saus om man vil. Bruk spiseskje til å ta sjyen fra steikepannen og slå over kotelettene og potetene, om man skreller dem etter at de er kokt. Er skallet pent, kan man spise de med skallet på.

ØSTMOE-SUPPE AV ERTER, KJØTT OG FLESK + FENALÅR

Dersom man av en eller annen grunn ikke har mye tid til å lage middagsmat er Østmoe-suppen et rimelig og brukbart alternativ. Bruk en boks Trondhjems Erter, kjøtt og flesk + en boks Trondhjems Sodd + 1 pakke/boks kikerter.+ 1 pakke oppskåret fenalår fra kjøleskapet, som klippes opp i småbiter. Dette bør man ha på lager i matskapet og kjøleskapet for en slik anledning hvor man har det travelt. Ta 1 desiliter vann i en kjele, og hell oppi boksene og kikertene. Ta en skje og del opp kjøttet og flesket. Tilsett fenalår. Og varm opp til passelig spisetemperatur, og server, eventuelt med flatbrød. Ta Munkholm eller Clausthaler alkoholfritt øl ved siden av. Dette er til to personer, og da blir det en rest igjen, som man kan ta med en brødskive med Jarlsberg eller Norvegia til, eller annen ost som pålegg. Er man på slanker'n kan man droppe smør på skiva. PS. 22.01.2023. Trondhjems Erter, kjøtt og flesk er ikke lenger å oppdrive i dagligvarebutikkene. Vi får tilpasse oppskriften til dette. Vi kommer tilbake med ny oppskrift på lettvint ertesuppe senere.

ANNAS JEGERGRYTE MED LAM OG GRØNNSAKER

"No har me juksa litt," som Ingrid Espelid sa av og til, og brukt Toros Jegergryte som basis. Råvarer og tilberedning: 1 pose Toro Jegergryte, en pose frossent lammeskav, en stor fersk løk (eller vanlig kepaløk), en stor rød paprika, tre stilker stangselleri, + en halv stor purre og en boks hermetisk sjampinjong. Slå på 8 desiliter vann etter å ha lagt innholdet i Jegergryte-posen i gryten og kok opp med platen på 6 og skru deretter ned platen på 3. Ta eventuelt litt ekte geitost i sausen, og rør den inn. Skyll grønnsakene og skjær de opp. Ha i oppskårne grønnsaker, stangsellerien først, og det øvrige etter 10 minutter - untatt sjampingjongen (i skiver). Stek lammeskaven mens stangsellerien koker, direkte fra frossen tilstand: Ha en god klatt Kviteseid eller Rørossmør i stekepannen og varm opp med platen på 6, og skru det ned fort etterpå til 4, og ha oppi lammeskaven, pass på at det ikke svir seg. Når skavet er ferdig stekt - det skal være litt brunt, ha alt i pannen oppi gryten med grønnsakene, med kokeplaten fremdeles på 3, og la det koke/surre sammen i 25 minutter, helt til slutt ha i den hermetiske sjampinjongen, etter å ha helt av væsken i boksen.

Server med kokt ris, vanlig hvit Sjasminris eller naturris, alt etter smak og behag. Og tyttebærsyltetøy + litt suragurk. Jegergryte pose-innholdet og sjampinjongen inneholder litt salt og krydder. Det er derfor ikke nødvendig å salte og pepre selve gryteretten. Anna liker maten slik, uten ekstra salt og krydder, men Jens strør på litt salt og pepper på tallerkenen etter å ha forsynt seg. Smak og behag vet dere. Ta kaldt vann pluss et lite glass rødvin til maten, alternativt alkoholfritt øl. I dag, lørdag 24.09.2022, tar vi Munkholm alkoholfritt øl som drikke. Alt i alt: Godt og slankende, uten mye fett og karbohydrater. Vil man ha en fetere middag, kan man ta i en boks rømme helt til slutt og røre inn i gryten. Men det gjør ikke vi, for vi driver og slanker oss, litt. Det ble som ofte ellers, litt til overs av middagen, som går med etter oppvarming til kvelds.

EN FØRSTEKLASSES SAUS HØRER MED! + LITT ANNET SMÅPRAT OG REFLEKSJON OM GENER, MILJØ OG MATENS ROLLE I VERDEN...

En førsteklasses saus hører med til kjøtt, fisk og skalldyr, såvel som vegetarmat, som vi har en gang i uken som regel. Da bør man unngå ferdige sauseposer, og lage de fra grunnen av, for topp kvalitet. Vi bruker oppskriftene på sauser i "Den rutete kokeboken" med Ingrid Espelid Hovig som redaktør. Den boken bør man skaffe seg, eller man kan låne den på biblioteket og ta kopier av sausekapitlet. Der er det mange gode sauseoppskrifter, som også kan spisses litt utover oppskriften i boken, med litt ekstra krydder og tilbehør. Sauseoppskriftene står på side 411 til og med side 433. Kapitlet inneholder alt fra vanlig hvit, lys, brun. sjy- og smørsauser (f.eks. bearnaisesaus, som vi bruker til stekt biff), dvs. alt sammen varme sauser - til kalde sauser som majones- og olje- og eddiksauser, samt rømme-, crème fraîche- og yougurtsauser. (Dessertsauser er tatt med i kapitlet Desserter, side 614-648). Aioli, tzatziki, tapenade, guacamole, rouille, pesto og salsa er heller ikke glemt. Er man i beit for tid, så får man alternativt ty til ferdige sauser og poser fra kolonialen på hjørnet, men det bør unngås. Man får ta seg litt tid til middagsmaten synes vi, og spandere å lage saus fra bunnen av.

En saus "me har juksa litt med" av og til, på grunn av tidsnød, er Lofoten fiskesaus på pose. Sammen med fersk scampi eller ferskpillede reker fra plastpakke, blir det en noenlunde brukbar saus for stekt fisk til middag. Kan krydres med dill bl.a.. En lettvint og ganske god saus til indrefilet av okse og kalv + retter av egg, er Choronsaus med sjampinjong. Basisen er Toro Original Bearnaisesaus, 1 boks sjampinjong i skiver, Kviteseid- eller Røros-smør og helmelk, og tomatpuré. Tilberedning: Smelt 100 gram smør i en kjele og rør inn posens innhold, tilsett kraften fra sjampinjongboksen ca. 1 dl, og 1,5 dl melk. Kok opp under omrøring, bruk visp. Tilsett 1 spiseskje tomatpuré. La sausen koke i 1 minutt. Rør om av og til. Tilsett sjampinjongen, og rør om. Så er sausen ferdig. En kan ha på litt hakket opp fersk og frisk persille og dill eventuelt.

Men som regel har vi tid til en seriøs saus lagd fra bunnen av, så dét er det hyppigst forekommende hjemme hos oss, Anna og Jens. Til stekt fiskefilet, gjerne steinbitfilet, bruker vi å ha rekesaus etter Espelids oppskrift, bare at vi bruker en liten haug ferske reker, eventuelt 2 pakker ferskpillede reker fra Sørlandet av merket Fiskemannen (NB! Ikke reker i lake), i stedet for de 8-10 som Espelid foreslår. Vi vil ha skikkelig rekesmak på sausen, og godt med reker i. Jens lager som regel sausene med litt medvirkning fra Anna, mens Anna som regel lager hovedretten, med litt medvirkning fra Jens. Vi samarbeider altså om middagsmaten., men Anna tar det meste. Dessert pleier vi ikke å ha, på grunn av slankingen, men av og til tar vi litt frukt eller en kroneis, som vi alltid har i fryseren. At vi alltid har kroneis med jordbær i fryseren, skyldes at sønnesønnen vår Jon Hermund alltid får en kroneis når han er på besøk. Ellers blir han ikke fornøyd med besøket. Han er når dette skrives 24.09.2022 5 år og har nylig begynt på barneskolen. Ellers tar vi noen ganger Irish Coffé til dessert, se oppskrift nedenfor.

Jon Hermund er oppkalt etter Johs. Østmoe oldefar, far sin Jon-Fredrik og en nær slektning fra Vanse på Sørlandet som het Jon og levde da Jon Hermund ble født. Både Johs. og Jon fra Vanse har imidlertid gått bort nå og er begravet på kirkegårdene på Ås og Vanse respektive. Hermund-navnet stammer fra meg Jens Hermundstad Østmoe, og Hermund og Hermundstad stammer igjen fra gårder i Valdres, som antakelig har vært der siden vikingtiden. Også bror min Knut har Hermundstad Østmoe som navn. Slektstreet vårt går så vidt vi har brakt på det rene tilbake til Harald Hårfagre, så vi har sannsynlig gode aner og gener. Jeg, Jens, er oppkalt etter min bestefar; Jens. L. Østmoe, med slagordet "Ingen dårlig Jens" vis-a vis meg, og en av oldefedrene mine var svensk, og kom sammen med de som senere fikk navnet anarko-syndikalistene, som innvandret til Østfold rundt århundreskiftet på 18-1900 tallet. Stort sett ekte norsk, med et lite svensk innslag, uten at vi har noe i mot innvandrere i og for seg. Anna Quist er av finsk, noe svenskfinsk, avstamning - med basis i den helt sydlige delen av Karelen, som nå er med i Russland. Moren hennes slo seg etter hvert ned i Tyskland og var professor Dr. i München ved et universitet der, og er begravet der. Faren hennes lever i beste velgående i Finland/Suomi, og er 96 år gammel, når dette skrives. Anna har også to barn fra et tidligere forhold som igjen har tre døtre, som jeg forsøker å være en henholdvsi god stefar og stebestefar for, og den biologiske faren deres lever ikke lenger, så de har ikke noen annen farsskikkelse enn meg. I alt har vi altså en brukbart stor familie, og vi er relativt lykkelige alle sammen, selv om det er problemer til tider, som det er i de fleste familier.

Men den norske hovedstammen og gen-poolen, som antakelig har gener lignende visse typer treaper med flat struktur og lite hierarki i levesettet sitt, dvs. gener som tilstreber like- og sidestilling og reelt demokrati - styring nedenfra og opp - ukorrupt, dvs. anarki & anarkisme = horisontal organisasjon både i privat og offentlig sektor, - er verdt å ta vare på i en mye autoritær verden med personer og stammer med mye liknende bavian-gener - på store deler av kloden Gaia a.k.a. Tellus og Jorden: Personer og stammer, som lignende bavian-genetisk påvirket, - dyrker "sterke menn" og styring ovenfra og ned - notorisk korrupte regimer og makthavere. Dette er ikke bra. Den norske, islandske og sveitsiske hovedstamme-gen-poolen burde spres mer, innfor rammen av nullvekst i befolkningen, pga. klimasaken og klimakrisen bl.a.. og at planeten er begrenset naturligvis med hensyn til ressurser og plass. Norge, Den Sveitsiske Konføderasjon og Island, dette er også de tre eneste anarkiene i verden, av lav grad riktignok, men anarkismen - det liberale sosial-demokratiet, anarkiet der, det er nok delvis genetisk bestemt. Gener, ikke miljø, har nok mye å si i denne sammenheng, mye mer å si enn kultur-marxistene vil ha det til.

Kanskje så mye som 70-80% av atferden til folk er genetisk påvirket, og bare 20-30% er miljøpåvirket. Derfor er det ikke så lett å spre demokratiene, semi-demokrati og reelt demokrati, utover kloden, og få korrupsjonen ned til et minimum. Korrupsjonsloven, at "makt korrumperer tendensielt, og allmakt korrumperer absolutt" gjelder uansett system, men er vanskeligere å få bort i land med mye autoritært disponerte gener blant befolkningen. Det er mer eller mindre totalitære stater og systemer over klart størsteparten av kloden: Mange land, som Kina, Russland, Ungarn, Ukraina og Georgia, Venezuela, Nicaragua og i Afrika og Østen, er demokratier bare i navnet, de facto ultra-autoritære stater og systemer, med demokratigrad = libertærgrad under 33,3 %, som er grensen for totalitære regimer, se Ranking med FN-data fra 2003-7. Og det går mange steder i enda mer autoritær retning på kloden i dag. Autoritærgraden er 100% minus demokrati = libertærgraden i %. Totalitære systemer har derfor mer enn 66,7 % autoritærgad, og dermed altså mindre enn 33,3 % demokrati = libertærgrad. Og totalitære land er det mye over 100 av, dessverre, som det går frem av tabellen på Ranking. Klikk på den linken, for å få oversikt over verdens elendighet med hensyn til demokrati.

Det er nok folk på kloden nå, det er uoptimalt med noe videre befolkningsøkning, om Folket = grunnplanet og grasrota, skal leve bra. At man sulter i hjel der folk får uoptimalt mange barn, får man uheldigvis bare leve med, - vi andre som kan styre oss og styrer befolkningsveksten henimot null. Det er naturlig at uoptimalt stor vekst i befolkningen på en del av kloden, får sin konsekvens ved at en del folk der sulter, eventuelt i hjel, om de ikke deler på maten som de tross alt har + litt som de kan få av overskuddet vårt i form av humanistisk veldedighet. Men land med stor befolkningsvekst stoppe den selv og med hjelp fra andre til det, man må ha et effektivt, sterkt subsidiert prevansjonsprogram og eventuelt frivillig sterilisering og fri og mye abort for å få bukt med uvesenet bl.a.. Befolknings-overskuddet der fødselsraten er uoptimalt stor, kan ikke tas i mot her i Vesten, hvor vi har kontroll på egen befolkningsvekst. Det er hverken effektivt eller rettferdig å ta i mot hungerflyktninger en masse. Fram for optimal - ikke maksimal - befolkning på og over hele kloden - Gaia a.k.a. Tellus og Jorden. Da vil alle som lever få det så bra som mulig, og leve godt innenfor rammen av tilmålt naturlig alder. Altså en skikkelig "kapp snabelen" politikk!!! Spesielt der hvor skoen trykker med uoptimalt sterk befolkningsvekst!!!

ANNAS VEGETARGRYTE MED KIKERTER, GRØNNSAKER OG PASTA

Søndag 25.09.2022 lages og serveres Anna Quists vegetargryte med kikerter, grønnsaker og pasta. Det blir en stor porsjon, for vi venter besøk av datteren vår Camilla og en av de to jentene hennes, Eirin. Råvarer og tilberedning – middag til 4 personer: 1 stor rød paprika, 3 stilker stangselleri, + en halv stor purre og en boks hermetiske hakkede tomater, en pakke/boks kikerter og en pakke/boks maiskorn, samt pasta og krydder (= salt og pepper; basilikum & oregano, ½ teskje av hver type). Bruk en stor gryte til selve retten og en mindre til å koke pastaen, for seg. 200 gram pasta (penne) kokes slik det står på pakken og slås oppi gryten med grønnsakene til slutt, sammen med kikertene og maiskornet. Alt sammen, hele vegetargryten, kokes da sammen i 5 minutter helt til slutt. 

Slå 2 desiliter vann i den store gryten. Skyll grønnsakene og skjær de opp. Ha i oppskårne grønnsaker, stangsellerien først og innholdet i tomatboksen samtidig, + krydderet, og det øvrige etter 10 minutter - unntatt maisen og kikertene (og pennen). Varm opp med platen på 6, og skru det ned fort etterpå til 3, og ha oppi  resten av grønnsakene og la det koke/surre sammen i 15 minutter til, i alt i 25 minutter, helt til slutt ha i kikertene og maisen og pennen og rør det sammen, og la det hele surre sammen i 5 minutter. Da er alt passe varmt, og det er klart til servering. Drikke: Munkholm og Mozell etter smak og behag. Bon appetitt, eller appétit, som det heter på fransk...

PIZZA FRA KINA-PIZZA EXPRESSEN MED EKSTRA BIFF OG SKINKE

Mandag 26.09.2022 får vi ikke tid til middagslaging her hos oss: Da holder NØI-INDECO-OSE økonomisk faglig anarkist-møte/seminar med Harald Fagerhus og Dag Akselsen, som et ledd i konsulentoppdraget for Folkebladet inklusive IIFOR og PGU. Da spanderer NØI-INDECO-OSE møtemat/enkel bespisning i form av PIZZA fra KINA-PIZZA EXPRESSEN levert på døren, og i tillegg Munkholm alkoholfritt øl til drikke. Vi bestiller BEST OF THE BEST NR 10, med ekstra biff og skinke: Vi må bestille to store pizzaer for å bli mette. NØI-INDECO-OSE tar regningen, men får igjen penger fra Folkebladet inklusive IIFOR og PGU, som betaler for konsulentoppdraget hos NØI-INDECO-OSE. Slik går livet videre: Det blir nok et interessant møte, og vi kommer til å kose oss med pizzaen og ølet, for det er godt begge deler. Bon appetitt, eller appétit, som det heter på fransk... PS. 22.01.2023. KINA-PIZZA EXPRESSEN er gått konkurs og vi har skiftet leverandør til PEPPES. Vi kommer tilbake med den beste pizzaen deres senere.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED REKESAUS OG BAKTE POTETBÅTER, GULERØTTER OG BLOMKÅL

Tirsdag 27.09.2022 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 800 gram, til dagens middag, ferske Sørlandsreker til rekesausen, steinbitkaker til morgendagens middag og Dill-, Sur- og Karri-sild som vi skal ha ved siden av kokte egg etter Østmoe-metoden (se over) ved en laglig anledning. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plasTpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass vann til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Potetbåtene og grønnsakene stekes i stekeomnen, bakes på 220 grader Celsius, ca. 35 minutter. Skjær opp potetene i båter, vi bruker nypoteter med tynt skall, og da behøver de ikke skrelles. Kapp opp grønnsakene i serveringsbiter. Legg alt i en ildfast glassform. Drypp over en 4-5 spiseskjeer med Virgin olivenolje før det settes i stekeomnen. Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Filetene deles i to hver, ellers blir det ikke plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, 3-4 minutter på hver side. Salte og pepre de etter at de er stekt ferdig, serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Rekesaus: 4 porsjoner, så har vi saus til morgendagens middag også. Tid 10 minutter. Ingredienser: 2 spiseskjeer (ss) Kviteseidsmør, 3 ss hvetemel, 4,5 desiliter kald melk, en kvart teskje med salt og litt mindre hvit pepper, en teskje tørket dill, og en stor porsjon reker. Jens renset rekene som var middels til små, 350 gram. Resten gjorde Anna. Tilberedning av sausen: Sett kjelen på platen. Satte platen på 6, og skrudde den ned til 4. Da er gryten altså varm. Ta i smøret og smelt det så vidt, rør deretter inn melet. Hell på melken litt etter hvert, og rør godt om. Når sausen ble ferdig kokt, hadde Anna i rekene. De må ikke koke, får da blir rekene seige. Sett platen på null og rør om og om igjen, så er rekesausen ferdig til servering. Alt ble ferdig samtidig, og så var det bare å servere. Et utmerket måltid. Anna mener lyr loin er den beste stekefisken hun har spist. Det var første gang vi hadde lyr til middag i det hele tatt. Den ga mersmak.

BAKTE STEINBITKAKER & POTETBÅTER OG KOKT BROCCOLI MED REKESAUS

Onsdag 28.09.2022 er det steinbitkakene, 8 stykker med hvitløk, som brukes til middagen, og bakes. Kakene fra "Fiskeriet" er førsteklasses og ferske, langt overlegne alle industrielle fiskekaker pakket i plast, som man får i kolonialforretninger, - i kvalitet, konsistens og smak. De er jo ferdig stekte og skal bare varmes opp og bakes litt til før de serveres. Baking av potetbåtene og steinbitkakene: Skjær opp potetene i båter, vi bruker nypoteter med tynt skall, og da behøver de ikke skrelles. Poteter til to personer. Potetbåtene stekes i stekeomnen, bakes på 220 grader Celsius, ca. 35 minutter. Legg potetbåtenet i en ildfast glassform. Drypp over en 4-5 spiseskjeer med Virgin olivenolje før det settes i stekeomnen. Når det er gått ca. 25 minutter legges fiskekakene oppå potetbåtene, og det hele stekes/bakes i 10 minutter til, så er de ferdige til servering.

Mens potene bakes deles broccolien opp i buketter, og puttes i gryten med kokende vann. La platen stå på 6 mens vannet kokes opp og la den bli stående på 6. Putt broccolibitene opp i gryten når det fosskoker, og la det koke i 4-5 minutter, de trenger ikke mer koketid, ellers blir de vasne og blaute. Slå av vannet og server det i gryten sammen med steinbitkakene og potetbåtene i den ildfaste glassformen. Saus: Vi har igjen rekesaus fra middagen i går, ca. 2 porsjoner, som bare varmes opp med litt melk oppi. Rør godt om før servering. Vi spanderer et lite glass hvitvin "Petit Chablis", + et glass iskaldt vann til hver som drikke til maten. Bon appetitt, eller appétit, som det heter på fransk...

SILD, EGG, POTETER OG SYLTEDE RØDBETER OG AGURK + KVITESEIDSMØR

Torsdag 29.09.2022 blir det sild; kremet dillsild, sursild & karrisild fra "Fiskeriet" + sennepssild fra Sildakongen. Silden fra "Fiskeriet" er ypperlig. Sennepssilden er bare litt mer enn spiselig. Sildakongens sild er ikke så god som "Fiskeriets" egenproduserte. Vi dropper Sildakongen neste gang vi har sild og egg, og satser bare på "Fiskeriets" sild. Ta ut silden fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal spises, for temperering. Kok opp poteter på vanlig måte. Eggene kokes etter Østmoe-metoden for myk plomme og hard hvite, se eget kapittel over for tilberedningen av eggene. Vi bruker 5 egg, 3 til Jens og 2 til Anna. Serveres med litt Kviteseidsmør til å ha på eggene og potetene, som det er fra pakken. Ta ut smøret fra kjøleskaper, for temperering en halvtime før servering. I tillegg har vi syltede rødbiter og hele agurker, også tempererte. For oss som liker egg og sild er dette et utmerket og enkelt måltid. Serveres med øl og et lite glass akevitt, vi har igjen litt "Arvesølvet Juleakevitt" fra 2020. Vi spanderer pils til maten i dag, Isbjørn Lite, fra Mack, så blir det litt slankende til tross for en dert Kviteseidsmør. Økologiske hønseggg og Mack-øl går godt sammen. God appetitt...

ANNAS SQUASH GRATENG MED KARBONADEKJØTT

Fredag 30.09.2022 skal vi ha Annas squash grateng med karbonadekjøtt. Oppskriften er følgende: Ingrediensene er 2 stykker små squash, 400 gram karbonadedeig, 150 gram frisk sjampinjong skjæres i små terninger. 1 stykk finhakket fersk løk (har man ikke fersk løk, kan man bruke vanlig kepaløk). 2 båter finhakket hvitløk. En boks hakkede hermetiske tomater. En teskje timian, og 200 gram cheddar-ost i skiver, til gratinering. Fremgangsmåte: Fres løk, sjampinjong og karbonadedeigen, tilsett hvitløk, tomater og timian, og la det surre til det blir en tykk saus. Salte og pepre litt. Vanlig salt og svart, malt peppe. Det er ikke nødvendig med mye salt for karbonadedeigen er noe saltet allerede. Men litt skal det til. Del squashen i skiver og legg på bunnen av en ildfast glassform. Hell over sausen på squashen, ha over osten, og gratiner i omn på 200 grader Celsius i 25 minutter. Kjøtt, løk og sjampinjongen stekes i stekepanne, med en god dæsj Kviteseidsmør. Det var det. Serveres med iskald Munkholm, alkoholfritt øl. God appetitt!!!

ANNAS KYLLINGLÅR & POTETBÅTER OG GRØNNSAKER BAKT I STEKEOMN

Lørdag 1. oktoberber er det tid for Annas kyllinglår med potetbåter & grønnsaker bakt i en ildfast glassform i stekeomnen. Oppskriften er følgende: Ingrediensene er to ferdigrillede kyllinglår, som varmes/bakes de siste 10 minuttene etter at potetbåtene og grønnsakene er bakt i 25 minutter, altså i alt 35 minutter før servering. Av grønnsaker tar man hva man haver. I dette tilfellet hadde vi gulerøtter og blomkål + paprika og fersk, frisk løk. Grønnsakene skjæres opp i passe spisebiter, potetene deles i båter, og alt legges i en ildfast glassform. Drypp over 5 spiseskjeer ekstra Virgin olivenolje, + litt urtesalt, - og sett det i stekeomnen, som på forhånd er varmet til 200 grader Celsius. Serveres med iskald Munkholm til drikke. Bon appétit.

BIFF A LA ØSTMOE MED SJAMPINJONG, TOMATSALAT OG BAKTE POTETER SAMT BEARNAISESAUS

Biff, langtidsmoden, ekstra mør indrefilet fra utvalgte dyr fra Gilde, 2 store stk. Stekes etter Østmoe-metoden, se egen artikkel over. Fløtestekte sjampinjonger 350 gram, små stekeklare ferske sjampinjonger + kremfløte. Tomatsalat med hvitløk/fransk dressing, ikke så mye for det er så mye annet godt: Hjemmelaget bearnaisesaus, tilberedning 30 minutter, vi følger Ingrid Espelids oppskrift, se eget kapittel om sauser ovenfor. Bakepotetene stekes i stekeomnen ved 200 grader Celsius, varm opp omnen på forhånd. Bakes ca. 1 time og 20-30 minutter avhengig av størrelsen på bakepotetene. Biffene og sjampinjongen stekes i hver sin stekepanne, i Kviteseidsmør. Jens tar litt tyttebærsyltetøy og et par syltede suragurker til maten, men det dropper Anna. Til å drikke spanderer vi et lite glass Gato Negro rødvin + et glass med iskaldt vann hver. Søndagsmiddag 02.10.2022. Bon appétit.

Mandag 03.10.2022 kommer ODA på ettermiddagen i normal middagstid, til vanlig, og da får vi ta tidlig og enkel mat, nemlig wienerpølser med lompe og løk, se eget kapittel om koking/trekking av pølsene ovenfor. I tillegg ble det forrett med avocado med salt, pepper og noen dråper med sitronsaft + den lille resten av silden som ble igjen fra torsdag 29.09.2022 og en bakt potet hver, som Anna varmet opp i stekeomnen - rest fra i går. Vi tok bare isvann til drikke. Det ble et par pølser + lomper igjen, som Jens tar til kvelds. Anna skal ha frukt til kvelds, eventuelt med litt yogurt, som hun pleier å gjøre.

LITT OM CO2 FOTAVTRYKK OG MAT

Vi har ca. 0 i CO2 fotavtrykk, har ikke bil og fyrer bare med strøm/elektrisitet. Vi lever i en leilighet fra 1985, som er godt isolert. CO2 utslippsproblemet skyldes i hovedsak bruk av kull, tungolje og lettolje og naturgass, som må reduseres henimot null relativt raskt om vi skal berge kloden fra klimakrisen. Ansvaret for klimakrisen ligger på toppene i samfunnet, det er de som i hovedsak tar beslutningene i privat- og offentlig sektor. Klimakrisen kan ikke løses på individualistisk plan. Vi spiser vanligvis 1. vegetarmåltid i uken, fisk tre ganger i uken og kjøtt 3 dager i uken. Vi spiser kjøtt med god samvittighet.

Kurap og promp har ikke noen signifikant innflytelse på klimautslippene metan og CO2, naturen har en viss selvrensende evne hva metan og CO2 angår, og hadde vi blitt kvitt kull, olje og naturgass, hadde problemet med kurap og promp løst seg selv innenfor rammen av naturlig selvrensing fra naturens side. At alle blir vegetarianer er derfor ikke nødvendig for å løse klimakrisen og CO2 utslipp. Klimakrisen kan ikke løses ved individualistisk aksjon, det må løses kollektivt ved at toppene tar miljøvennlige beslutninger. Vi har som sagt god samvittighet for kjøttforbruket, vi bruker ikke olje, kull og naturgass hos oss. Det lille vi kjører av Taxi har ingen betydning og vil dessuten løse seg når Taxi-næringen går over til elektriske biler. Kurap og promp kan forøvrig reduseres ved et avlsprogram dertil innrettet, signifikant over tid. Det går også an å gjøre noe med foret, bl.a. via fortilsetninger. Metan forsvinner raskt i naturen av seg selv, det er CO2 og bruk av kull, olje og naturgass som må bort, om klimasaken skal løses, og klimakrisen stoppes, og det må skje raskt. CO2-gass akkumuleres i atmosfæren, ikke metan som forsvinner av seg selv som følge av økologien og kjemien i atmosfæren.

Til alle kjøttspisere: Dere kan derfor lempe innpå biffene med god samvittighet. Hør ikke på Skamprofetene med eksfrue Stordalen i spissen. Det er ikke redusert kjøttspising som kan berge kloden, bare at man kvitter seg med fossil energibruk. Å legge skylden på kjøttspiserne for klimakrisen, er som å legge skylden for samfunnsproblemene i Tyskland under Adolf Hitler, på jødene. Håper vi slipper gasskammer på grunn av kjøttspisingen. Gi ikke kjøttspiserne skylden for klimakrisen. Vi er uskyldige, akkurat som jødene under Hitler. Det samme er Dagros (et vanlig kunavn). Bon appétit.

På tide med en motoffensiv mot at kjøtt-spisere får skylden for klimakrisen og blir syndebukker. Dette er rett og slett farlig og desinformasjon. Rent kjøtt er også ikke ultraprosessert mat, og gir ikke kreft. Kjøtt er sundt – året rundt. Fokuset på diett og klimatiltak er tull og tøys, og tar fokuset vekk fra det reelle problemet, som er etterspørselen nasjonalt og globalt av fossil energi mv. Folket blir ført bak lyset av slik løgnpropaganda. Og det tar altså fokuset vekk fra det reelle problemet.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED SCAMPI & DILL SAUS OG BAKTE POTETBÅTER, GULERØTTER OG LØK

Tirsdag 04.10.2022 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 800 gram, til dagens middag, diverse fiskekaker til morgendagens middag og sursild som vi skal ha ved siden av kokte egg etter Østmoe-metoden (se over) ved en laglig anledning. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass vann til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med en blanding av Kviteseidsmør og Rørossmør, og bare salt og pepper til krydder.

Potetbåtene og grønnsakene stekes i stekeomnen, bakes på 200 grader Celsius, ca. 30 minutter. Skjær opp potetene i båter etter å ha skrelt dem og kapp opp grønnsakene i serveringsbiter. Legg alt i en ildfast glassform. Drypp over en 4-5 spiseskjeer med Virgin olivenolje + krydre med urtesalt og basilikum, før det settes i stekeomnen. Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør + Rørossmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Filetene deles i to hver, ellers blir det ikke plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, 3-4 minutter på hver side. Salte og pepre de etter at de er stekt ferdig, serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Scampi og dillsaus: 4 porsjoner, så har vi saus til morgendagens middag også. Tid 10 minutter. Ingredienser: 2 spiseskjeer (ss) Kviteseidsmør, 3 ss hvetemel, 4,5 desiliter kald melk, en kvart teskje med salt og litt mindre hvit pepper, rikelig med fersk dill, og en stor porsjon scampi, som vi har kjøpt på ODA. Tilberedning av sausen: Sett kjelen på platen. Satte platen på 6, og skrudde den ned til 4. Da er gryten altså varm. Ta i smøret og smelt det så vidt, rør deretter inn melet. Hell på melken litt etter hvert, og rør godt om. Når sausen ble ferdig kokt, hadde Anna i scampi og dill. Det må ikke koke, får da blir de seige og dillen vassen. Sett platen på null og rør om og om igjen, så er sausen ferdig til servering. Alt ble ferdig samtidig, og så var det bare å servere. Et utmerket måltid. Anna mener lyr loin er den beste stekefisken som finnes. Den ga mersmak.

BAKTE FISKEKAKER & POTETBÅTER & GRØNNSAKER + KOKT BROCCOLI MED SCAMPI & DILLSAUS

Onsdag 05.10.2022 er det fiskekaker av 4 typer, 2 av hver, i alt 8 stykker, noen med hvitløk, som brukes til middagen, og bakes. Kakene fra "Fiskeriet" er førsteklasses og ferske, langt overlegne alle industrielle fiskekaker pakket i plast, som man får i kolonialforretninger, - i kvalitet, konsistens og smak. De er jo ferdig stekte og skal bare varmes opp og bakes litt til før de serveres. Baking av potetbåtene og grønnsakene (blomkål & gulerøtter & paprika) samt fiskekakene til slutt. Fiskekakene deles i halvbiter: Skjær opp potetene i båter, etter å ha skrelt dem. Poteter til tre personer, vi får besøk av Merete, en venn av familien. Potetbåtene og grønnsakene (de på bunnen og potetbåtene på toppen), stekes i langpanne i stekeomnen, bakes på 220 grader Celsius, ca. 35 minutter. Drypp over en 6-7 spiseskjeer med Virgin olivenolje, og ta på krydder, urtesalt, pepper og basilikum, før det settes i stekeomnen. Når det er gått ca. 25 minutter legges fiskekake-bitene oppå potetbåtene, og det hele stekes/bakes i 10 minutter til, så er de ferdige til servering.

Mens potene og grønnsakene bakes deles broccolien opp i buketter, og puttes i gryten med kokende vann. La platen stå på 6 mens vannet kokes opp og la den bli stående på 6. Putt broccolibitene opp i gryten når det fosskoker, og la det koke i 4-5 minutter, de trenger ikke mer koketid, ellers blir de vasne og blaute. Slå av vannet og server det i gryten sammen med det andre. Saus: Vi har igjen scampi og dillsaus fra middagen i går, ca. 2 porsjoner, som bare varmes opp med litt melk oppi. Rør godt om før servering. Vi spanderer et lite glass hvitvin "Petit Chablis", + et glass iskaldt vann til hver som drikke til maten. Bon appetitt, eller appétit, som det heter på fransk...

FØRSTEKLASSES IRISH COFFÉ A LA ØSTMOE, MED EN GOD CIGAR ATTÅT

Både Jens og Anna liker Irish Coffé som dessert, særlig etter en bedre biffmiddag, som vi pleier å ha på søndager. Jens vil også ha en god cigar til kafferetten. Her følger Jens’ oppskrift på førsteklasses Irish Coffé. Vi lager en forholdvis stor porsjon som serveres i en seidel på 1 engelsk pint til hver.  Lite er bare å erte en stakkar med. En bør spandere en førsteklasses whisky, og førsteklasses kaffe, med ordentlig kremfløte fra Tine. Ingredienser: 8 dl varm kaffe, 4 ts brunt sukker, 2 dl whisky, kremfløte 2 dl, + en god dæsj revet sjokolade til å ha på toppen. Tillaging: Pisk fløten, uten at den blir for stiv. Kok kaffe. Vi bruker kvalitets kaffebønner som vi maler opp i bønnemaleren/kaffekvernen vår, og deretter så brukes denne i presskanne, så det blir 8 dl førsteklasses presskannekaffe. Bland brunt sukker og whisky i hver sin pint-seidel, og tilsett kaffen (4 dl på hver). Vi bruker Glenlivet 12 Year Old Single Malt. Den koster for tiden 514,90 NOK for en 70 cl flaske på Vinmonopolet. En whisky som er verdt den høye prisen i kvalitet. Serveres straks med den lettpiskede kremfløten. Dryss på en god dæsj revet sjokolade på toppen. Vi bruker Freia Melkesjokolade til drysset. Så er alt klart: Chairs.

Cigar attåt: Jens har noen gode håndrullede Habana-cigarer fra Cuba, som han kjøper på Sol-Cigar i Oslo. Cigar-forretningens webadresse er https://solcigar.no/. De har nett-butikk med postlevering fra Bring, så man får det på døren. En god cigar av denne typen koster en 200-300 NOK per stykk, men jeg kjøper mange så da blir det litt rimeligere. Jeg har kjøpt 25 stk. Punch Punch, håndrullede cigarer fra Habana, pris 5414,00 NOK. Men om jeg tar en cigar i uken etter søndagsmiddagen, varer det nesten et halvt år, så kostnadene er ikke så store når en fordeler det på 25 uker. Det blir 216, 60 NOK per sigar og per uke: Kanskje et par ekstra cigarer til Jul og Påske.

MENYEN TORSDAG 06.10.2022 TIL OG MED SØNDAG 09.10.2022

LITT AV HVERT: KÅLSUPPE MED KJØTT, ANNAS FISKESUPPE A LA BRETAGNE, OMNSBAKT LAKTO-VEGETARISK RETT MED CHEDDAR-GRATINERING, OG BIFF A LA ØSTMOE MED IRISH COFFÉ TIL DESSERT. VI KOMMER TILBAKE MED DE NYE OPPSKRIFTENE I DETTE KULINARISKE EVENTYRET: 1. ANNAS FISKESUPPE A LA BRETAGNE, PÅ FREDAG 07.10.2022; OG 2. OMNSBAKT LAKTO-VEGETARISK RETT MED CHEDDAR-GRATINERING, PÅ LØRDAG 08.10.2022. DE ØVRIGE OPPSKRIFTENE FINNER DU OVENFOR I DETTE DOKUMENTET.

ANNAS FISKESUPPE A LA BRETAGNE

Fredag 07.10.2022 er det Annas fiskesuppe a la Bretagne. Dette er en fyldig fiskesuppe som grenser opp mot gryterett. Ingredienser: 5 middelstore poteter (Kerrs Pink), 2 stilker stangselleri, en halv stor purre, en kepaløk, 420 gram frossen Findus Gourmet ryggfileter av torsk, fire tomater, 3 pakker ferskpillede reker fra Sørlandet (fra Fiskemannen). Krydder: 1 1/2 teskje vanlig salt, 4 båter hakket hvitløk, 1 teskje oregano, 1 teskje Timian, ett stort Laurbærblad, rikelig med fersk persille og dill. Fremgangsmåten: Skjær opp sellerien i små biter. Ha en liter vann til koking i en stor gryte, og ha i krydderet og sellerien, som koker mens man skjærer opp potetene i terninger etter å ha skrelt dem, deler purren på langs i to og skjærer i skiver og hakker løken. La sellerien koke 10 minutter først, så den blir litt myk, og ha i de andre oppdelte grønnsakene og potet-terningene, og la det koke 10 minutter til, før du har i torskefiletene, hele, fra frossen tilstand. La suppen trekke over svak varme, platen på 2, til alt er mørt og fisken deler seg. Rører litt i gryten for å få torsken til å dele seg opp mer. Ta gryten av platen og putt i rekene, og klipp over rikelig med persille og dill, som altså er ferske. Smak til med salt og svart, malt pepper, rør om og sett gryten med den ferdige suppen på spisebordet. Så er det servert. Vi spanderer et lite glass kald hvitvin, "Petit Chablis", og et glass iskaldt vann som drikke til maten. Dette mener Anna er hennes beste fiskesuppe, og Jens slutter helhjertet opp om denne vurderingen.

Cigarer igjen. Jens fikk for øvrig cigarene fra Sol-Cigar på døren fra posten Bring kl 18.00 fredag 07.10.2022. De hadde ikke igjen kasser med Punch Punch, i stedet leverte de 10 stk. Short de Punch, 10 stk. Punch 48, hver i en kasse for seg, og fem av de beste av de beste, nemlig Cohiba-cigarer i en eske. Jens måtte ta en som en test, med kaffe med litt melk til, det var en Punch 48. Den smakte fortreffelig, så testen falt heldig ut. Anna sa det duftet godt, og fikk en par tre puff av cigaren hun også. Det blir én til på søndag ettermiddag til Irish Coffé etter biff-middagen.

OMNSBAKT LAKTO-VEGETARISK RETT MED CHEDDAR-GRATINERING

Lørdag er det Annas favorittmat, nemlig vegetarisk rett til middag. Ingredienser: En stor eller to små squash, fire store tomater, en stor kepaløk og 150 gram aromasopp + 2 pakker skivet cheddarost til gratineringen. Krydder: Timian to teskjeer, og salt og pepper etter smak. Fremgangsmåten/tilberedningen: Skjær squashen i skiver og legg det i bunnen av et ildfast glassfat. Skjær opp tomatene i skiver og legg det oppå squashen. Så skal det krydres. Og så er det soppen, som er skåret i mindre biter, må vaskes først. Skjær løken i små biter og fres sopp og løk i en stekepanne med en god dæsj Kviteseidsmør, som smeltes først. Stek til alt er gyldent. Bre løken og soppen over grønnsakene og dekk helt med cheddarskiver. Gratineres 25 minutter ved 200 grader Celsius. Varmer opp steikomnen først. Dett var dett, som Fleksnes/Wesenlund sa. Må kjøles seg ned et kvarter elers er det kokende varmt, - før servering. Serveres med Munkholm alkoholfritt øl eller kaldt vann til. Lørdag 08.10.2022 tok Jens et par glass Munkholm, og Anna tok vann til maten som drikke. God appetitt!!!

Søndag 09.10.2022 blir det biff/indrefilet stekt etter Østmoe-metoden og bakt potet med hjemmelaget Bearnaisesaus + romansetomat-salat med fransk dressing samt fløtestekt sjampinjong. Oppskriftene er beskrevet ovenfor, og vi gjentar ikke det noe videre. Litt rødvin til drikke + isvann. Bon appétit. Til dessert blir det Irish Coffé, + cigar til Jens. Også denne oppskriften er beskrevet over.

ANNAS STEINBITFILET I LØK OG PAPRIKASAUS

Onsdag 12.10.2022 er det tid for Annas fiskerett, steinbitfileter med løk og paprikasaus. Ingredienser: 900 gram steinbitfilet, en stor kepaløk, to middels store paprikaer, 3 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje + en god dæsj kviteseidsmør, tre spiseskjeer hvetemel, 4 dl melk, salt og pepper + hakket frisk og fersk persille og dill. Tilberedning/fremgangsmåte: Skjær fiskefiletene i passe biter, rens løk og paprika og skjær begge deler i tynne skiver. Varm oljen og smøret i en stor stekepanne, og fres løk og paprika til løken er blank. Dryss melet over grønnsakene og bland godt sammen, og så spe med melken og kok opp. Legg fiskestykkene i og la dem trekke på middels varme (platen på 3) til stykkene har forandret farge til hvitt helt igjennom, dvs. til fisken er gjennomkokt. Smak sausen til med salt og pepper og kruspersille og dill. Server kokte poteter til (Kerrs Pink). Det var alt. Serveres med et lite glass hvitvin, f. eks."Petit Chablis", og kaldt vann med isbiter. Bon appétit.

SNØKRABBE - SNOWCRAB, MED VARME BAGUETTER OG MAJONES OG REMULADE

Torsdag 13.10.2022 sto snøkrabbe med varme baguetter og majones og remulade på dagsordenen. Vi hadde en kilo krabbe, og renset med saks, men det ble mye skall og lite krabbekjøtt av det, men nok til å bli akkurat mett, sammen med to varme baguetter med kviteseidsmør til hver og litt majones og remulade. En kan ha på litt fersk dill på krabbekjøttet om man ønsker det, men det er ikke nødvendig: Snøkrabbekjøttet smaker veldig godt, bedre enn kongekrabbe, men klørne er små i forhold, og det er plundrete og få renset klørne. Men det smakte altså veldig godt. Vi tok et lite glass hvitvin til + isvann. God appetitt. Og så tar vi med litt informasjon om KLIMAKAMPEN som vi fører:


Fra: indeco@online.no
Sendt: onsdag 19. oktober 2022
Til: Pressemelding fra INDECO
Kopi: GretaThunbergMedia@gmail.com; international.media@fridaysforfuture.org; fridays.for.future.riga@gmail.com; fridayforfuturefrance@outlook.fr; fridaysforfuture.mx@gmail.com; fridaysforfuturebrasil@gmail.com; fridaysforfuture.iraq@gmail.com; contact@climatestrike.ch;
Emne: NÆRINGSØKONOMI ER OGSÅ NÆRING - MATSPALTEN ER OPPDATERT IGJEN. HEI GRETA THUNBERG OG FFF! UNN DERE LITT GOD MAT OG DRIKKE - VI ER ALLE PÅ NØI-INDECO-OSE MED I KLIMAKAMPEN - OG VI STÅR PÅ! - AKKURAT SOM DU OG FFF! TA EN SKOLESTREIK IGJEN SNART!!!
Fra: international.media@fridaysforfuture.org
Sendt: onsdag 19. oktober 2022
Til: indeco@online.no
Thanks for contacting #Fridaysforfuture! We ... will be in touch as soon as we can! Sincerely, FridaysForFuture. FFF is a global movement recognizing the climate emergency and wanting a safe pathway under 1.5C.
Fra: Greta Thunberg Media <gretathunbergmedia@gmail.com>
Hi there, Many thanks for getting in touch. Greta is receiving a lot of requests, but if your request is something she may be able to participate in, we will get back to you. Please be assured that all emails to this account will be read.

SPRINGMUSIC FROM THE FABS - THE FEDERALIST ANARCHIST BEAT SOCIETY - WITH PLAYLISTS TO FIVE ALBUMS AT YOU-TUBE. SPRING GREETINGS FROM JENS HERMUNDSTAD ØSTMOE ALIAS TIMIAN SABATINI, PRIMUS MOTOR OF FABS! CALL +47 92 44 28 22 FOR AN INTERVIEW! CLICK ON: http://www.anarchy.no/fabs.html TO LISTEN TO FABS SPRINGMUSIC!

FOLKEBLADET
The Peoples' Journal

www.anarchy.no

THE ORGAN OF THE PEOPLES' GLOBAL UNIVERSITY – PGU –  ADVISED BY THE OSLO SCHOOL OF ECONOMICS - OSE/INDECO.
LIBERTÆR POLITISK ØKONOMI BREDT DEFINERT - LIBERTARIAN POLITICAL ECONOMY BROADLY DEFINED.
OGSÅ AVISEN TIL DEN LIBERALE SOSIAL-DEMOKRATISKE DnA-SP-V-ALLIANSEN FOR STORTINGSVALGET 2021 OG VIDERE.
DET PROGRESSIVE POLITISKE SENTRUM - THE PROGRESSIVE MIDDLE IN POLITICS.

THE INTERNATIONAL SOCIAL DEMOCRATIC ALLIANCE =
* LIBERAL SOCIAL DEMOCRACY *
= Anarchism and anarchy, always including green! Not to be mixed up with marxist socialdemocracy!

Translation tool Norwegian to English, French, German, Spanish, Arabic, Russian, Chinese etc., and vice versa: Google Translate.

The Anarchist International Information Service - AIIS

The official news-agency of the Anarchist International AI/IFA = ANORG GLOBAL

The official pages of The Anarchist International (AI), L'Internationale des Fédérations Anarchistes (IFA),
The International of the Federations of Anarchists (IFA), The International of Anarchist Federations (IAF), The International Federations of Anarchists (IFA), The International Federation of Anarchists (IFA)

International Journal of Organization Research - IJOR/folkebladet/IJ@

THE JOURNAL OF THE PEOPLES' GLOBAL UNIVERSITY – PGU –  ADVISED BY THE OSLO SCHOOL OF ECONOMICS - OSE/INDECO © ISSN 0800-0220 - electronic issues ISSN 1890-9485 since 2009.
Cand. anarch. Ph D Harald Fagerhus is responsible editor of folkebladet. Responsible for the scientific content is the INDECO-network. The fb/IJOR-Group of Divisions/Companies/Organizations, a.k.a. fb-IJOR-Konsernet (in Norwegian), ANORG-GLOBAL, see (click on:) Links below:
Links


GREEN GROWTH AND DEFINITION OF GDP = GROSS DOMESTIC PRODUCT
= BRUTTO NASJONAL-PRODUKT - APROPOS STATSBUDSJETTET OG NASJONALBUDSJETT: FINANSDEPARTEMENTET! NÅ MÅ DERE FÅ TIL GRØNN ØKONOMISK VEKST PÅ 5 % OG FULL SYSSELSETTING, MAKS 1,5 % ARBEIDSLEDIGHET!

Green Growth: GAIA and GGS mean it is possible to have environmentally sustainable economic growth in the society, both locally and globally, if we do the right things. This means development of new and realistic (i.e. not fantasies about working CO2 cleaning on large scale, and fusion based nuclear energy) environmentally friendly technology and substitution of old and polluting etc. industry towards more environmentally friendly industry. Via substitution towards green economy in demand, production and distribution an environmentally sustainable growth with full employment, efficient and fair, is possible - on our limited earth. Thus GAIA and GGS oppose certain technological advances which are contributing to ecological and environmental decay. Fossil energy, especially coal, but also oil and gas etc., must be replaced with green energy. Furthermore birth control and very limited population growth, are necessary to achieve environmentally sustainable economic growth. The GDP, Gross Domestic Product, must be based more on services and low-energy products in general, and less on material goods and high-energy products in general. Materials in general must be recycled more than today. Slowly as time goes by introducing less work-time and more holidays, are also a part of the solution. If all the mentioned conditions are fulfilled, high economic growth is possible, GDP per capita will increase significantly over time, and the growth will also be environmentally sustainable. Especially, the problem with manmade global warming will be solved. The Institute of Industrial Economics (INDECO) in Oslo, Norway has developed a general Cogripsmodel, with a realistic plan, that if implemented via Cogripspolicy, will create considerable environmentally sustainable economic growth, at least 3 - 5 percent yearly growth in GDP, i.e. significantly substituted towards green energy and other products, and much based on services, less on material goods.

However, the present economic growth, with the traditional composition of GDP, is too much based on material goods and high-energy products, too little recycling, uncontrolled population growth, coal and other fossil energy as input, too much waste in general, etc. to be environmentally sustainable. If the political economy broadly defined doesn't manage the necessary substitution towards green economy in demand, production and distribution, including development of lots of new and realistic environmentally friendly technology, the economic growth must be reduced or stopped, or else our planet GAIA will be ruined by pollution and climate change including manmade global warming. But this linear approach, without significant substitution, means a very bad situation for the People and also most likely very authoritarian. INDECOs Cogripsmodels and Cogrips-policy, with a lot of substitution towards green in the political economy broadly defined and in the GDP, is a much better including democratic solution for the People. By the way the GDP, the Gross Domestic Product, is defined, explained and discussed very well at the political economy files at anarchy.no, use the anarchist search engine via "Links" below to find the stuff.

What is GDP?

GDP, or Gross Domestic Product, is arguably the most important of all economic statistics as it attempts to capture the state of the economy in one number. GDP represents the value of goods and services produced in the country from all sections of the economy; agriculture, manufacturing, energy, construction, the private service sector and public sector. GDP can be measured in three ways:

1. The value of the goods and services produced; which is known as the output measure
2. The value of the goods and services purchased by households, by public sector, from overseas (export - import) and by business in terms of investment in machinery and buildings. This is the expenditure measure, and measures total demand for GDP.  
3. The value of the income generated mostly in terms of profits and wages; which is known as the income measure.

In theory all three approaches should produce the same number. In most countries the office for national statistics publishes one single measure of GDP, based on a best estimate using all three ways of measuring. Usually the main interest in the GDP figures is in the quarterly [or yearly] change in GDP in real terms - volume, that is after taking account of changes in prices (inflation).

The price level of GDP is measured by the GDP deflator, i.e. price index for GDP. GDP-nominally/GDP-deflator = GDP in real terms - volume. Say, if GDP increases 5% (= 1. 05), and the inflation is 3%, the price level increases 3% (= 1.03), from the previous period; the GDP volume, i.e. in real terms, has increased 1.05/1.03 =  1.0194, about 1.9 %. Thus the real economic growth is 1.9%.

If the GDP measured in real terms is up on the previous three months, the economy is growing. If it is negative it is contracting. And two consecutive three-month periods of contraction mean an economy conventionally is said to be in recession. If the price level is decreasing, i.e. the inflation is negative, it is called deflation. Calculating a GDP estimate for all three measures is a huge undertaking. The output measure alone - which is considered the most accurate in the short term - involves often surveying tens of thousands private firms and public sector.

Usually first an early or "flash", estimate of the real growth in economic activity is published, but this is revised as more information is gathered. Revisions can be made as much as 18 months to two years after the first "flash" estimate. GDP is the principal means of determining the health of the economy and is used widely, nationally and internationally. GDP is used internationally by the various financial bodies such as OECD, IMF, and the World Bank to compare the performance of different economies. The European Union also uses GDP estimates as a basis for determining different countries' contributions to the EU budget.

GDP per capita, the average real income per inhabitant of a country, is also an important measure. This measure is also one among other measures in estimation of the libertarian degree of a country, see Ranking .

Best regards Prof. Dr. cand. oecon. and cand. anarch. Jens Hermundstad Østmoe at NØI-INDECO-OSE and IIFOR-PGU, adviser for GGS & GAIA and anarchy.no in general.

GGS is based on Cogrips-model and -policy!

Ragnar Frisch' & Frischian Cogrips-model & -policy… Read and learn (click on the following links, and additional links at them:)

www.indeco.no & www.anarchy.no

http://www.anarchy.no/frisch1.html

http://www.indeco.no/archive/frisch.html

http://www.anarchy.no/iifor.html

http://www.anarchy.no/a_e_p_m.html

http://www.anarchy.no/wec.html

http://www.indeco.no/archive/samgrep.htm

http://www.indeco.no/archive/samgrip2.doc

http://www.anarchy.no/green.html

http://www.anarchy.no/ggs1.html

COGRIPS-MODEL, A.K.A. SAMGRIPINGSMODELL, NOBELPRIZE WINNER IN ECONOMICS RAGNAR FRISCH' TERM IN NORWEGIAN, AND SHORTENED CALLED SAMGREPS-MODELL - IN NORWEGIAN.

The Cogrips Model reasoning at indeco.no and anarchy.no complement each other and form a complete whole of a large general Cogrips Model.

Links


Translation tool English, to Norwegian French, German, Spanish, Arabic, Russian, Chinese etc., and vice versa: Google Translate.

CLIMATE CRISIS

Å løse klimakrisen er hovedmålet og overordnet alt annet! To solve the climate crisis is the main goal and overriding everything else!
Folkets krav om grønn planet må nå slå gjennom i systemet globalt. The People's demand for a green planet must now be achieved and passed in the system globally.

Slogans: Less Than 1,5° C Global Warming! Drop Fossil Fuel! Green Energy! Full Employment! 5 % Green GDP growth! Small Income & Rank Differences!
Down with the Gini-index to 20 %! Liberal Social-Democracy! Real & Green Democracy! Eco-Anarchy For Ever! Sufficient High Democracy Degree! Zero Population Growth!

Click on: Green Global Spring - GGS & GAIA - Global!

PS. To Greta Thunberg & Co. You must support the green growth policy. Attempts to linear reduction in GDP will make fascism all over and create large unemployment and will not solve the climate crisis. Best regards J-HØ.


Fra: youngstorget fiskeriet.com <youngstorget@fiskeriet.com>
Sendt: onsdag 19. oktober 2022 15:58
Til: FRISKE FRASPARK! UKENYTT FRA ANARKISTENE <ff@anarchy.no>
Emne: Re: Bestilling til min handletur på "Fiskeriet" tirsdag 25.10.2022 ca. kl. 13.00.
Hei, og takk for bestillingen!
Vi fikser dette. Jeg skal be Jan Fredrik bestille inn kongekrabbe til deg.
Vennlig hilsen Marte Høllen
Den 19. oktober 2022 klokken 15:39 skrev FRISKE FRASPARK! UKENYTT FRA ANARKISTENE <ff@anarchy.no >:
Hei 'youngstorget@fiskeriet.com'
Til mitt handlebesøk tirsdag 25.10.2022, ca. kl. 13.00 på «Fiskeriet». 
Bestilling: 
Breiflabbfilet fersk 800 gram. Skinn og beinfri! Har dere ikke Breiflabb, kan jeg ta Lyr Loin eller Steinbit. Vil helst ha Breiflabb.
Fiskekaker ferske 8 stk. Diverse, det dere har.
Krabbe 1 kg. Vil helst ha fersk kongekrabbe, men har dere ikke det kan jeg ta fersk snøkrabbe/snowcrab, nå som jeg har fått tips om hvordan den skal renses, eller
vanlig fersk taskekrabbe, men da bare hvitt/rosa krabbekjøtt i skjell, ikke det brune grumset, som inneholder forurensninger, og er uappetittlig. 
Med vennlig hilsen Prof. Dr. Jens Hermundstad Østmoe
Email: indeco@online.no
Web: www.indeco.no
Rådgiver for www.anarchy.n
Tlf.: 92 44 28 22
Prof. Dr. cand. oecon. og cand. anarch. Jens Hermundstad Østmoe ved NØI-INDECO-OSE og IIFOR-PGU
NØI-INDECO-OSE, WEB: www.indeco.no
CONSULTANT FOR FOLKEBLADET – THE PEOPLES’ JOURNAL, WEB: www.anarchy.no
IIFOR, WEB: http://www.anarchy.no/iifor.html
PGU, WEB: http://www.anarchy.no/au.html


ANNAS BORTSJ-SUPPE

Ingredienser: 4 mellomstore rødbeter, 2 løk, 2 gulerøtter, en raus bit fersk kål, fersk dill, 2 stilker stangselleri, 4 tomater, 2 laurbærblader, 4 båter hvitløk, seterrømme. Tilberedning. Kok rødbetene i 30 minutter, slå av vannet og la de avkjøles mens du lager suppen. Skjær opp resten av grønnsakene og kok bitene 20 minutter i 2 liter buljong, smaksett med laurbærbladene, hvitløken, og 2 toppede teskjeer sukker. Ha i litt pepper, eventuelt litt ekstra salt utover det som er i buljongen. Skrell rødbetene og skjær dem i små biter, og ha dem i suppen. Klipp over rikelig med fersk dill. Suppen er deilig vegetarisk - som den er, men den som savner kjøtt kan f.eks. ha i rikelig med oppskårne røkte kjøttpølser. Server med en klatt rømme i tallerkenen. Veldig godt. God appetitt. Til drikke brukte vi Aass UTEN, som er alkoholfritt øl, eller Mozell, alt etter smak og behag.

Det kan serves dram i form av vodka til, men det gjorde ikke vi. Suppen stammer opprinnelig fra Russland, men vi har gjort en norsk, anarkistisk, vri på den. Oppskriften er til 6 personer, så suppen passer til fest - Bortsj-fest. Cand. anarch. Ph.D. Harald Fagerhus, som er redaktør for Folkebladet/IJOR/IJ@, var til middag på søndag 16.10.2022 da vi hadde Bortsj-suppe. Harald og Jens tok varianten med kjøttpølse, mens Anna spiste vegetarisk variant. Vi lagde to gryter, en med kjøtt og en rent vegetarisk. Vi hadde Bortsj-suppe dagen etter også. Den tåler godt å stå over natten og varmes opp igjen. Neste gang vi har Bortsj-suppe, skal vi invitere flere, så vi blir 6 personer i alt. Da blir det fest med en liten dram vodka til, pluss Aass UTEN, til de som vil ha litt å skåle med. Harald er 100 % absolutt avholdsmann, og drikker ikke en gang alkoholfritt øl, så han fikk Mozell til kjøtt-Bortsj-suppen. Harald er en stor kjøttspiser og spiser aldri fisk, bortsett fra fiskepudding, som han har kjøpt på "Fiskeriet" noen ganger. Han er også skeptisk til vegetarmat, foretrekker kjøttmat alltid når han får det.

Søndag 06.11.2022 feirer vi litt forsinket Anna Quists 70 års dag, og vi har bedt Tore og Signe Hjermundrud fra Ås. Tore er anoklarkist, veldig mot oklarki, dvs. pøbelvelde bredt definert, inkludert mobbing, og har vært engasjert i dette i mange år. Vi har også bedt Harald Fagerhus og Merete Mølbach. Da blir vi 6 stykker til bords og vi skal servere Bortsj-suppe etter opplegget over, med full pakke med en liten vodka dram og Aass UTEN, alkoholfritt øl, og Mozell til Harald da, for han er så avholds at han ikke drikker alkoholfritt øl en gang. Alle har sagt de kommer på Bortsj-festen den 06.11 til middag kl. 16.00. Det er også Allehelgensdag, en merkedag i kalenderen, hvor man feirer martyrer. De er det nok av i Iran, Kina, Burma/Myanmar og en rekke andre land, med ultra-autoritære regimer, de facto fascistiske regimer. Vi sender også en kondolerende tanke til de etterlatte etter SAC-anarkosyndikalisten Björn Söderberg som ble myrdet av to nynazister i Sverige i 1999.

FESTFISK A LA ANNA QUIST

Ingredienser: 1,3 kilo steinbitfilet eller annen fiskefilet, uten skinn, - salt og pepper, løk (Kepaløk), 2 paprika, 1 grønn og 1 rød, 4 hvitløksfedd, ca. 100 gram sjampinjong, fersk kappet i skiver, eller 1 boks skivet sjampinjong på boks, 1 boks hakkede tomater, oregano og saft av en halv sitron. Tilberedning: Skjær fisken i passe biter. Legg fisken i en smurt ildfast form (bruk Kviteseidsmør eller Rørossmør) og dryss på salt og pepper. Skjær løken i små biter, og paprikaen delt i strimler + sjampinjongskivene, og fres det i en stekepanne med oppvarmet smør, Kviteseidsmør eller Rørossmør, noen minutter. Tilsett hvitløk, tomat og sitronsaft og oregano og la det putre sammen i 5 minutter før du fordeler grønnsakene over fisken i formen. Stek i 20 minutter ved 225 grader Celsius. Stekeomnen skal være oppvarmet til 225 grader før du setter inn den ildfaste formen med fisken i bunnen og grønnsakene over. Kok poteter på vanlig måte og server til festfisken. Vi brukte nypoteter fra ODA, og de hadde så lite skall at vi spiste dem med skrellet på. Så er det klart til servering. Oppskriften er til 4 personer. Onsdag 19.10.2022 hadde vi datteren vår Camilla og en av døtrene hennes, Anne Stine, på besøk og serverte festfisken. Til drikke brukte vi Aass UTEN, alkoholfritt øl, og eplejuice, etter smak og behag. Kan også serveres med litt hvitvin og isvann, men det gjorde vi altså ikke denne gangen. Avholdsdag... Camilla og Anne Stine mente det var den beste fiskeretten de hadde fått noen gang.

FISKEKAKER MED ASPARGESBØNNER OG GRØNNSAKMOS

Ingredienser: Ferske fiskekaker av diverse typer fra "Fiskeriet", i alt 8 stykker. 500 gram rotgrønnsaker (f.eks. potet, kålrot, sellerirot og persillerot), 50 gram Kviteseidsmør eller Rørossmør, eventuelt litt melk, salt, nykvernet pepper + fersk persille og 1 pose frosne aspargesbønner. Tilberedning: Skjær rotgrønnsakene i terninger og kok dem møre i en gryte med vann rett fra springen, bare så det dekker. Vannet skal være saltet, 1 strøken teskje er passe. Satte platen på 6 til det kokte opp, med grønnsakene i fra start og slo platen ned til 4, når det boblet. Det tar ca. 20 minutters koking før grønnsakene er møre. Slå av vannet, ta i smøret og la det smelte, - og mos grønnsakene med en stamper eller stavmikser. Dersom mosen blir for hard kan man spe ut med litt melk, men det var ikke nødvendig hos oss denne gangen. Krydre med salt, pepper og klipp over den ferske persillen. Varm fiskekakene i stekeomn 10 minutter på 200 grader Celsius. Kok aspargesbønnene som anvist på posen. Slå av vannet. så er det klart til servering. Vi drakk Aass UTEN alkoholfritt øl til, men en kan godt ta et lite glass hvitvin og isvann ved siden av. En riktig god hverdagsrett. God appetitt.

GRILLEDE KYLLINGLÅR MED FLØTEGRATINERTE POTETER OG BROKKOLI MED SYLTEAGURK OG TYTTEBÆRSYLTETØY

Ingredienser. To store grillede kyllinglår, en stor fersk brokkoli, en pose frosne fløtegratinerte poter + litt sylteagurk og tyttebærsyltetøy. Tilberedning: Del opp brokkolien i små buketter, og legg i bunnen av en ildfast glassform. Fordel potetene over og stek dette 20 minutter på 220 grader Celsius, legg deretter de grillede kyllinglårene på toppen, og stek 10 minutter til. Så er retten ferdig. Enkel og god weekendmat. La det kjøle seg litt ned. Serveres med sylteagurk og tyttebærsyltetøy. Som drikke brukte vi Aass UTEN alkoholfritt øl. God appetitt.

BIFF A LA ØSTMOE MED AROMASOPP, ROMANSE-TOMATSALAT OG KRYDDER & SMØRDEKT BAKT POTET SAMT BEARNAISESAUS

Biff, langtidsmoden, ekstra mør indrefilet fra utvalgte dyr fra Gilde, 2 store stk. Stekes etter Østmoe-metoden, se egen artikkel over. Fløtestekt aromasopp 250 gram, stekeklare ferske sopper som deles i to + kremfløte. Romanse-tomatsalat med hvitløk/fransk dressing, ikke så mye for det er så mye annet godt: Eldorado bearnaisesaus, serveringsklar 260 gram (to plastbokser). Vask bakepotetene godt, de skal spises med skall på. I bakepotetene skjærer man et stort kryss på toppen, og har på litt olivenolje og Kviteseidsmør, salt og pepper og tørket dillkrydder & oregano. Stekes i stekeomnen ved 200 grader Celsius, varm opp omnen på forhånd. Bakes ca. 1 time og 20-30 minutter avhengig av størrelsen på bakepotetene. Biffene og aromasoppen stekes i hver sin stekepanne, i Kviteseidsmør. Jens tar litt tyttebærsyltetøy og et par syltede suragurker til maten, men det dropper Anna. Til å drikke spanderer vi et lite glass Gato Negro rødvin + et glass med isvann hver. Søndagsmiddag 23.10.2022. Bon appétit.

PIZZA MED DOBBEL TOPPING OG EKSTRA OST. KANSKJE EN AV DE BESTE PIZZAER I VERDEN.

En middag som er rimelig og rask å lage. Basisen er en frossen Dr. Oetkers Rustica Pizza Meat Supreme Pepperoni Ham & Beef. Den har i motsetning til Grandiosa og flere andre frosne pizza-typer, en crispy og sprø deilig bunn, mens Grandiosa etc. er deigete og ikke så bra. Vi topper med både Folkets Pepperoni Pizzatopping og Peppes Pizzatopping med kjøttboller. Helt på toppen has en halv pakke med Tine Ekte Ost, 4 oster, med Østenvind, Mozarella, Cheddar og Jarlsberg. Revet ost. Alt fåes kjøpt i vanlige dagligvare butikker. Varm opp stekeomnen til 220 grader Celsius, og sett inn Pizzaen med dobbel topping + diverse ost, på et stekebrett med bakepapir under pizzaen. Stekes i ca 15 - 18 minutter. Pass på at den ikke blir svidd. Ta pizzaen ut av omnen og server på stekebrettet. Serveres med alkoholfritt øl, f.eks. Aass UTEN, eller pils, etter smak og behag. Bon appétit.

BIFF MED OSTEGRATINERTE POTETBÅTER OG BLOMKÅLBUKETTER

Vi spanderer to store og to små biffer, vi bruker indrefilet av storfe fra Gilde. Stekes etter Østmoe-metoden, se over. Skjær opp en liten blomkål i buketter, og skrell 4 mellomstore poteter, og skjær dem i båter. Dryss på et raust lag med revet ost, vi brukte en halv pakke med Tine Ekte Ost, 4 oster, Østenvind, Mozarella, Cheddar og Jarlsberg. Altså revet ost. Alt fåes kjøpt i vanlige dagligvare butikker. Varm opp stekeomnen til 210 grader Celsius, og sett inn potetene og blomkålen med ost oppå i en ildfast glassform. La det steke i 25 til 30 minutter, til osten har fått farge. Stek biffene, og vi har jukset litt og brukt ferdig bearnaise saus fra Eldorado, to bokser, som varmes i en liten kjele. Så er alt klart til servering og vi bruker tyttebærsyltetøy til og hel suragurk. Til drikke brukte vi Aass UTEN Juleøl, som er veldig bra, alkoholfritt altså. Alternativt kunne man hatt en skvett rødvin, men det sto vi over denne gangen. Bon appétit.

KONGEKRABBE MED FERSK DILL, NYSTEKTE BAGUETTER OG RØROSSMØR OG MAJONES

Tirsdag 06.12.2022 tok vi på oss spanderbuksene og kjøpte 1,28 kg kokt, frossen kongekrabbe til den nette pris av 2308,12 NOK på Fiskeriet. Skulle gjerne hatt fersk kokt, men det var ikke å oppdrive. Prøvekjøkkenets måte å tine på, er noen timers oppbevaring i romtemperatur og deretter sjokktining med godt lunkent vann i oppvaskkummen, til krabben er helt tint. Trekk ut proppen og la vannet renne av krabben, og tørk deretter forsiktig med en tørr klut. Så er krabben klar til servering. Renses med saks og oppklipping på langs av klørne og klipp av leddknutene, tvert av med de, og rens bitene. En må bruke fingrene for å få ut alt. Serveres med fersk dill, og nybakte baguetter, Rørossmør og majones. Vi bruker halvstekte baguetter kjøpt på nærbutikken, og følger bruksanvisningen på pakken for steking i steikomnen. Vi spanderte på oss et lite glass hvitvin hver + isvann: Skal det være fest, så skal det være. Dette var et skikkelig festmåltid, og vi planlegger kongekrabbe neste tirsdag også. Anna Quist fylte 70 år i år, og vi feirer dette med litt godt innimellom. Vi spanderer litt ekstra i adventstiden, en skikkelig hedensk julefeiring, vi som er ateister. Leve matrialismen! Bon appétit.

BREIFLABBSUPPE MED REKER OG MASSE GODE GRØNNSAKER

Onsdag 14.12.2022 er det Breiflabbsuppe med reker og masse gode grønnsaker. Dette er en fyldig fiskesuppe som grenser opp mot gryterett. Ingredienser: 5 middelstore poteter (Kerrs Pink), 2 stilker stangselleri, en halv stor purre, en kepaløk, 500 gram fersk Breiflabbfilet fra Fiskeriet som skjæres i passe munnbiter, fire tomater, 3 pakker ferskpillede reker fra Sørlandet (fra Fiskemannen). Krydder: 1 1/2 teskje vanlig salt, 4 båter hakket hvitløk, 1 teskje oregano, 1 teskje Timian og ett stort Laurbærblad. Fremgangsmåten: Skjær opp sellerien i små biter. Ha en liter vann til koking i en stor gryte, og ha i krydderet og sellerien, som koker mens man skjærer opp potetene i terninger etter å ha skrelt dem, deler purren på langs i to og skjærer i skiver og hakker løken. La sellerien koke 10 minutter først, så den blir litt myk, og ha i de andre oppdelte grønnsakene og potet-terningene, og la det koke 10 minutter til, før du har i Breiflabbbitene. La suppen trekke over svak varme, platen på 2, til alt er mørt og fisken er kokt. Ta gryten av platen og putt i rekene. Smak til med salt og svart, malt pepper, rør om og sett gryten med den ferdige suppen på spisebordet. Så er det servert. Vi drakk iskaldt vann til maten. Dette mener Anna er blant hennes beste fiskesupper, og Jens slutter helhjertet opp om denne vurderingen.

KONGEKRABBE MED FERSK DILL, NYSTEKTE BAGUETTER, RØROSSMØR OG HUMMERDRESSING

Torsdag 16.12.2022 spiste vi 1,3 kg kokt, frossen kongekrabbe fra Fiskeriet. Skulle gjerne hatt fersk kokt, men det var ikke å oppdrive. Prøvekjøkkenets måte å tine på denne gangen var å la krabben langtidstine i kjøleskapet, siden den ble handlet inn på tirsdag 13.12.2022. Ta den ut av kjøleskapet, og la krabben ligge noen timer i romtemperatur, så er den klar til servering. Renses med saks og oppklipping på langs av klørne og klipp av leddknutene, tvert av med de, og rens bitene. En må bruke fingrene for å få ut alt. Serveres med fersk dill, og nybakte baguetter, Rørossmør og hummerdressing laget av 50 - 50 majones og tomatketchup + en liten dert Chilisaus. Vi bruker halvstekte baguetter kjøpt på nærbutikken, og følger bruksanvisningen på pakken for steking i steikomnen. Vi spanderte på oss et lite glass hvitvin hver + isvann: Skal det være fest, så skal det være. Bon appétit.

LAPSKAUS MED BIFF

Middag til 7 personer. Ingredienser: 4 pakker biffstrimler fra Gilde, og 3 bokser brun lapskaus fra Trondhjems. Fremgangsmåte: Brun biffstrimlene i stekepanne og ha opp i en stor gryte. Salte og pepre og fyll på vann så det så vidt dekker kjøttet. Kok opp og skru ned platen til 2. La det trekke i 45 minutter. Rør inn lapskausen fra boksene, og varm opp, så er det klart til servering. Enkelt og godt. God appetitt. Serveres med alkoholfritt juleøl til.

WALKING IN THE AIR

24.12.2022. Walking in the air. Dette er den fineste julesangen ever. Link til YouTube. God jul fra Jens H. Østmoe og Anna Quist. https://www.youtube.com/watch?v=upH1QZU4Z0Y. Klikk på og hør… Fantastic...

ANNA QUISTS PERFEKTE JULERIBBE

Ingredienser: To kilo flatribbe, salt og pepper. Tilberedning: Rut opp svoren hvis den ikke er rutet. Dagen før den skal stekes, gni svoren inn med rikelig salt og pepper. Pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den i kjøleskapet med svorsiden ned. Steking: Varm stekeomnen til 250 grader Celsius. Legg ribben i langpanne med svoren ned. Hell 2,5 desiliter kokende vann i pannen, og pakk pannen tett med aluminiumsfolie. Sett i stekeomnen på nederste rille, og la den dampe i 45 minutter. Ta ut pannen og fjern folien. Snu ribben med svoren opp, sett langpannen inn igjen midt i omnen, og skru ned temperaturen til 175 grader. Stek ribben i ca. 2 timer, og etterfyll med vann om nødvendig. Pass på at det hele tiden er litt vann i pannen. Hold øye med svoren den siste tiden, og pass på at den ikke svir seg. Så er ribben ferdig med sprø svor. La den stå 10 minutter før den skjæres opp i serveringsstykker. Serveres med rødkål og surkål, mandelpoteter, medisterkaker og sossiser, kokte epler og svisker smaker godt til + tyttebær til den som vil ha. Serveres med alkoholfritt juleøl, f.eks. Aass UTEN juleøl, og en liten dram med akevitt.

EN ENKEL OG GOD HVERDAGSRETT MED KYLLING, FLØTEGRATINERTE POTETER OG BROCCOLI

Ingredienser: 2 grillede kyllinglår, en broccoli og en pakke frosne fløtegratinerte poteter. Tilberedning: Varm opp stekeomnen til 200 grader Celsius. Del broccolien i små buketter og legg det i bunnen av en ildfast form. Fordel de frosne fløtegratinerte potetene over broccolien. Stek det i 25 minutter, legg kyllinglårene på toppen og la det stå i omnen et kvarters tid til. Så er retten ferdig. Vi tok iskaldt vann til drikke ved siden av. Så enkelt er det. Enkelt og godt.

BRATWÜRST MED POTET- OG BLOMKÅLMOS

Ingredienser. 6 bratwürst-pølser, 8 mellomstore poteter og en liten blomkål. Tilberedning: Skrell potetene og skjær i biter, kok 10 minutter i lettsaltet vann, ha i blomkålen delt i små buketter, kok det hele 10 minutter til. Slå av kokevannet, og mos potetbitene og blomkålbukettene med en stapper. Rør inn en god klatt Kviteseidsmør i mosen, og krydre med persille og urtesalt, eventuelt vanlig salt. Smak deg frem til det blir passe salt etter din smak. Stek pølsene i Kviteseidsmør og server med mosen. Til å drikke hadde vi de siste juleølene uten alkohol, Aass UTEN juleøl. En boks til hver. God appetitt. En god hverdagsmiddag.

UKENS VEGETARISKE RETT: OSTEGRATINERT BROCCOLI

Ingredienser: 1 broccoli og en pose Tine original revet ost med Jarlsberg og Norvegia. Tilberedning: Skjær broccolien i små buketter og legg de i en ildfast form. Dryss over litt salt, og dekk med et raust lag revet ost, hele pakken. Varmer opp stekeomnen til 200 grader Celsius, sett inn formen og stek ca. 30 minutter. Server med kokte eller omnstekte poteter. That’s it. Vi tar isvann å drikke til. Det passer bra til helsekost.

HAVREGRØT MED GRØTPINN

Av og til får vi lyst på havregrøt med grøtpinn. Grøtpinn er spekemat attåt grøten. Vi bruker AXA lettkokte havregryn. Til to personer: Ta to desiliter havregryn og 5 desiliter vann i en gryte, pluss 1/4 teskje salt. Bland grynene godt med vannet og kok opp, og la småkoke i 2-3 minutter. Rør om av og til. Så er det klart til servering. Ta på rikelig med sukker og kanel og Kviteseidsmør til smørøye. Som spekemat egner en pakke oppskåret fenalår og noe fårepølse seg. Det er en passe grøtpinn. Serveres med iskaldt vann.

OSTETORSK

Ingredienser: En halv kilo torskefilet, en spiseskje smør, en teskje salt, en halv teskje pepper, tre båter hvitløk, to tomater, det grønne på en purre, 250 gram revet ost, 1,5 desiliter matfløte, en rød paprika, poteter til koking. Fremgangsmåte: Skjær purre og paprika i smale strimler, og legg dem i en ildfast form. Skjær fiskefileten i serveringsbiter, og legg bitene på toppen av grønnsakene. Dryss på salt og pepper og finhakket hvitløk. Legg på tomat i skiver, og dryss over osten. Hell over matfløten. Stek retten på midterste hylle i stekeomnen, på 200 grader Celsius, ca. 30 minutter. Serveres altså med kokte poteter. Vi tar iskaldt vann til drikke. God appetitt.

ENKEL KJØTTSUPPE

Ingredienser: En pakke karbonadedeig, en løk, 200 gram poteter, en rød paprika, et par spiseskjeer smør, en boks hermetiske hakkede tomater, litt salt og pepper og en halv teskje tørket timian, og en liter grønnsaksbuljong laget med to buljongterninger og en liter vann + fersk eller tørket persille. Tilberedning: Skjær løk, poteter og paprika i terninger. Brun karbonadedeigen i smør i en stor kjele, tilsett tomater og krydderet, spe med buljongen og tilsett poteter og grønnsaker. La suppen småkoke et kvarters tid, kok opp suppen og skru ned til tre. Tilsett persille og server. Til drikke tar vi iskaldt vann. Så enkelt er det. Enkelt og godt. Bon appétit.

RISOTTO MED GRØNNSAKER OG KIKERTER – EN VEGETARRETT

Ingredienser: 1 rød paprika, ½ purre, 2 stilker stangselleri, 3 gulerøtter, en løk, en hermetikkboks hakkede tomater, en hermetikkboks kikerter + ris. Tilberedning: Skjær opp grønnsakene i småbiter, og kok dem med tomatboksen og en skvett vann. La det koke et kvarters tid, kok opp først og sett platen på 3, mens du koker opp ris til 2 personer. Krydre grønnsakgryten med salt, pepper og oregano. Bland inn kikerter og ris i grønnsaksausen, og server. Vi hadde eplejuice til drikke. Enkelt og godt. Bon appétit.

OSTEGRATINERT BLOMKÅL OG BROCCOLI – EN VEGETARRETT

Ingredienser: 1 broccoli og 1 en liten blomkål, og en pose Tine original revet ost med Jarlsberg og Norvegia. Tilberedning: Skjær blomkålen og broccolien i små buketter og legg de i en ildfast form. Dryss over litt salt, og dekk med et raust lag revet ost, hele pakken. Varmer opp stekeomnen til 200 grader Celsius, sett inn formen og stek ca. 30 minutter. Server med kokte poteter. That’s it. Vi tar isvann å drikke til. Det passer bra til helsekost. Oppskriften gjelder til 3 personer. Bon appétit.

SUPER POTETSALAT OG PØLSER

Ingredienser: 4 kokte poteter, 6 reddiker, 2 stilker stangselleri, 2 middels store sylteagurker. Ingredienser til dressingen: 1,5 desiliter lettrømme, salt og pepper og en bunt gressløk. Fremgangsmåte: Poteter og grønnsaker skjæres i terninger. Bland rømmen med salt og pepper, klipp opp gressløken og bland inn. Bland poteter, grønnsaker og dressingen. Serveres med 6 stekte Bratwurst. God appetitt. Vi drakk Munkholm alkoholfritt øl til.

OSTEGRATINERTE GRØNNSAKER OG POTETER – EN VEGETARRETT

Ingredienser: 1 løk, 1 stor rød paprika, 1 en liten blomkål, og 5 poteter og en pose Tine original revet ost med Jarlsberg og Norvegia. Tilberedning: Skjær løk og paprika i strimler, del blomkålen i små buketter, skrell potetene og del i båter og legg de i en stor ildfast form. Dryss over litt salt, og dekk med et raust lag revet ost, hele pakken. Varmer opp stekeomnen til 200 grader Celsius, sett inn formen og stek ca. 30 minutter. That’s it. Vi tar isvann å drikke til. Det passer bra til helsekost. Oppskriften gjelder til 2 personer. Bon appétit.

GRESK SALAT, MAT MED EN SMAK AV SYDEN OG SOMMER

Salat til 2 personer. Ingredienser: 3 tomater, en kvart slangeagurk, en kvart crispi-salat, en pakke fetaost (200 gram), + 1. lite glass sorte oliven. Tilberedning: Riv salaten i biter, skjær agurken i terninger, skjær tomatene i biter, og ha det i en stor salatbolle. Kapp fetaosten i terninger, og bland inn sammen med olivenene. Salaten smaker godt som en egen rett. Vi tok et lite glass rødvin, Lindemans Cabernet Sauvignon, hver - til salaten. Så ble det en riktig smak av syden. Bon appétit.

STEKT BREIFLABBFILET MED LOFOTEN FISKESAUS OG KOKTE POTETER & GULERØTTER

Onsdag 11.10.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Breiflabbfilet ca. 700 gram, til dagens middag, og seikaker og grovmalte koljekaker med og uten hvitløk til morgendagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er som nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Poteter og gulerøtter kokes på vanlig måte i en egen gryte, 20 minutter. Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Og rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Lofoten fiskesaus som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Dette ga mersmak.

STEKT STEINBITFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER OG BLOMKÅL

Onsdag 18.10.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen - og kjøpte Steinbitfilet ca. 800 gram, til dagens middag til 3 - vi hadde datteren vår Camilla på besøk, - og Jens kjøpte også seikaker og grovmalte og finmalte koljekaker til morgendagens middag, 6 stykker i alt. Fiskematen på "Fiskeriet" er som nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Steinbitfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Blomkålen: Tok en halv stor blomkål og delte den i buketter, og den kokes på vanlig måte, med en klype salt, i en egen gryte, 12 minutter. Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten var delt i 4 store «fiskebiffer». Og de rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha stekt fiskebiffene, og skrudde platen på 0. Lot det stå sånn og dampe en 5 minutters tid. Så er fisken ferdig tilberedt. Ta av lokket på pannen. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme.

For de fløtegratinerte potetene fulgte vi oppskriften på posen, hvor potetskivene tilberedes direkte fra frossen tilstand. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Vi tok litt Mills remulade + fersk dill til – oppklippet. Steinbit er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet, men ikke så mektig og kjøtt-aktig som Breiflabb. Jens foretrekker Breiflabb, mens Anna holder mest av Steinbit. Camilla likte Steinbiten veldig godt, hun syntes det var deilig å komme til ferdig bord etter en lang og slitsom dag på jobben på Rikshospitalet. Jens lagde middagen denne onsdagen, og fikk mye ros for maten fra spinnesiden. Et utmerket måltid. Dette ga mersmak. God  appetitt!

RISOTTO MED GRØNNSAKER, KJØTT OG FERSK DILL SAMT SØT CHILISAUS

Ingredienser: 1 pose frossen Fullkorns-ris & grønnsaksblanding med erter, mais, brokkoli, paprika og løk. 400 gram fersk Gilde karbonadedeig med salt og vann og 5% fett. Fersk dill. Søt chilisaus med ananasjuice. Salt og pepper og en god klatt Kviteseidsmør. Tilberedning: Hakk opp karbonadedeigen i stekepannen mens du steker den. Den skal stekes i Kviteseidsmøret. Varm opp pannen med smøret i og platen på 6 til det bruser godt. Da er smøret gyldent. Legg oppi karbonadedeigen, kapp den opp i småbiter mens den stekes, til kjøttet er brunt. Sett platen på 5 og hell opp i risen med grønnsaksblandingen direkte fra frossen tilstand. Ha i en dash salt og pepper. Rør i pannen mens risen og grønnsakene tines. Rør om i ca. 10 minutter. Ha på oppklippet dill til slutt. Da er risottoen ferdig. Serveres med søt chilisaus attåt. Vi tok et glass Farris hver til drikke til maten. Et enkelt og godt måltid. Bon appétit.

STEKT BREIFLABBFILET MED KOKTE POTETER & BROCCOLI

Onsdag 25.10.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Breiflabbfilet igjen ca.700 gram, til dagens middag, og seikaker og finmalte koljekaker til morgendagens middag. Dessuten ble det kjøpt inn en plastboks med "Fiskeriet"s (butikkens egentilvirkede) sursild, hvis smak og konsistens langt overgår industriprodusert vare. Fersk og fin Breiflabbfilet er ganske dyrt blitt - 898 NOK per kilo. Ca.700 gram blir således 614 NOK, men det er verdt prisen fullt ut. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Potetene (4 middels store) kokes på vanlig måte i en egen gryte, 20 minutter. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter. Broccolien: Tok en middels stor broccoli og delte den i buketter, og den kokes på vanlig måte, med en klype salt, i en egen gryte, 12 minutter. Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Og rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Lofoten fiskesaus som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Bon appétit.

OSTEGRATINERT OMNSBAKT STEINBITFILET MED BROCCOLI OG TOMAT

Onsdag 01.11.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen - og kjøpte Steinbitfilet ca. 700 gram, til dagens middag til 2, - og Jens kjøpte også diverse fiskekaker, 5 forskjellige slag, i alt 6 stykker til morgendagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er som nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris med noen dråper presset sitron til hver. Steinbitfileten var i passe serveringsbiter fra butikkens side.

Broccoli: Tok en halv broccoli og delte den i små buketter, og la det på bunnen av en ildfast form. Puttet oppi fiskebitene. Saltet og pepret. Dekk det hele med tomater i små biter, og finklippet fersk dill. Strødde over en halv pakke Tine revet ost. Og så bar det inn i stekeomnen, som var varmet opp på forhånd til 200 grader Celsius. La det steke 35 minutter, mens du koker poteter (4 stykker Asterix) i en egen gryte på vanlig måte.

Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Vi tok litt Mills remulade til. Steinbit er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet, men ikke så mektig og kjøtt-aktig som Breiflabb. Jens foretrekker Breiflabb, mens Anna holder mest av Steinbit. I dag var det Annas tur til å få fiske-livretten. Men Jens var også helt fornøyd. Et utmerket måltid. Dette ga mersmak. God appetitt!

STEKT BREIFLABBFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & BLOMKÅL & REKESAUS

Onsdag 08.11.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen, og kjøpte Breiflabbfilet igjen ca. 700 gram, til dagens middag, og seikaker og grovmalte koljekaker til morgendagens middag. Fersk og fin Breiflabbfilet er ganske dyrt blitt - 898 NOK per kilo. Litt i overkant 700 gram ble således 716 NOK, men det er verdt prisen fullt ut. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (2/3 pose) stekes i stekeomnen etter oppskriften på posen. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter. Blomkålen: Tok en halv stor blomkål og delte den i buketter, og den kokes på vanlig måte, med en klype salt, i en egen gryte, ca. 10 minutter.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Og rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene til slutt. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose hvit saus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i den hvite sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Bon appétit. NB! Onsdag er «lille lørdag» hos oss, og da spanderer vi festmat. Onsdagsmiddagen er midtukas høydepunkt.

ANNAS MEXIKANSKE RISOTTO – EN REN VEGETARRETT

Ingredienser: ½ purre, 3 stilker stangselleri, 1 stor rød paprika, 1 boks hakkede tomater, 1 boks kidney-bønner, 1 pose boil in bag ris. Krydder: Salt, Chilipulver, spisskummen og oregano. Tilberedning: Skjær opp grønnsakene i små biter og ha det i en kjele sammen med innholdet i tomatboksen og en halv boks vann. Ha i krydderet, og la det koke opp med platen på 6, og når det koker skru platen ned til 3, og la det koke 20 minutter, mens du koker risen som anvist på pakken med risposer. Så skal man skylle bønnene før man har de oppi gryten, sammen med risen. Ta av gryten (og slå av platen) og la det hele stå å kjøle seg ned et kvarters tid. Så var det klar til spising. Jens hadde på Sweet Chilisaus, som passet godt. Risottoen spises fra dype tallerkener, med skje. God appetitt! Dette var ukens vegetarrett og begge syntes den var utmerket. Vi drakk kaldt vann til maten. Bon appétit.

STEKT STEINBITFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & ASPARGESBØNNER & REKESAUS

Onsdag 15.11.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen, og kjøpte Steinbitfilet ca. 700 gram, til dagens middag, og grove seikaker og steinbitkaker og koljekaker til morgendagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Steinbitfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (1/3 pose) stekes i stekeomnen etter oppskriften på posen. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter. Aspargesbønnene: Tilberedes rett fra frossen tilstand. Kokte opp vann med platen på 6 og la bønnene i med platen på 6 til det koker opp. Bønnene skal bare få et lite oppkok. Slå av vannet og server fra gryten.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 5 store «fiskebiffer». Og rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens lagde middagen denne ettermiddagen. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose hvit saus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i den hvite sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Steinbit er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr, men ikke så mektig som Breiflabb. Steinbit er Annas favoritt. Et utmerket måltid. Bon appétit. NB! Onsdag er som nevnt «lille lørdag» hos oss, og da spanderer vi festmat. Onsdagsmiddagen er midtukas høydepunkt. Anna sa i fullt alvor at dette var den beste fiskemiddagen hun noen gang hadde spist.

BIFF TOURNEDOS MED BAKT KRYDDER POTET, TOMATSALAT OG SOPPSAUS

Biff, langtidsmoden, ekstra mør indrefilet fra utvalgte dyr fra Gilde, 2 store stk. Det var tydeligvis Tournedos. Tournedos eller biff tournedos er både runde, skivede stykker av indrefilet fra storfekjøtt og en klassisk fransk matrett. Tournedos kuttes normalt i 2,5–3 cm (av og til opp mot 4 cm) tykke skiver fra den runde midtdelen av indrefileten, altså stykket mellom chateaubrianden og filet mignonen (pyramiden). Stekes etter Østmoe-metoden, se over. I tillegg  til salt og pepper brukte vi en god dæsj med paprika som krydder. Jens sørget for stekingen av biffene, og bakepotetene. Vask bakepotetene godt, de skal spises med skall på. I bakepotetene skjærer man et stort kryss på toppen, og har på litt olivenolje og Kviteseidsmør, salt og pepper og tørket dillkrydder & oregano. Stekes i stekeomnen ved 200 grader Celsius, varm opp omnen på forhånd. Bakes ca. 1 time og 20-30 minutter avhengig av størrelsen på bakepotetene. Anna sørget for tomatsalaten, med rikelig med fransk dressing, og «jukset litt» med sausen, og brukte en pose Toro kantarell og sjampinjong saus, med en boks sjampinjong i biter. Til å drikke spanderer vi et lite glass Gato Negro rødvin + et glass med Farris til hver. Søndagsmiddag 19.11.2023. Bon appétit. Jens tok en god cigar etter middagen, en Punch 48, Habana Cuba.

STEKT BREIFLABBFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & ASPARGESBØNNER & LOFOTEN FISKESAUS MED REKER

Onsdag 22.11.2023 var det spådd ruskevær, så Jens tok turen til «Fiskeriet» på tirsdag 21.11.2023. Han kjøpte breiflabbfilet igjen ca. 700 gram, til dagens middag, og grovmalte seikaker, steinbit og koljekaker til morgendagens middag, og sist, men ikke minst, 1,2 kg frossen Kongekrabbe til torsdagsmiddagen. Kongekrabben kostet 2195 NOK, så dette er ganske dyrt blitt. Men det er verdt prisen fullt ut. Kongekrabben ble lagt i kjøleskapet umiddelbart etter handleturen, for langsom tining til torsdag. Langsom tining i kjøleskap er bedre enn sjokktining med varmt vann, med hensyn på smak og konsistens. Langtidstining gjør at skalldyrsmaken bevares fullt ut, mens sjokktining betyr at noe av smaken forsvinner ut med varmtvannet.

Sjømaten på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "fersk" sjømat på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Vi bevilger oss også et lite glass Cointreau likør til dessert. Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (1/2 pose) stekes i stekeomnen etter oppskriften på posen. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter. Aspargesbønnene: Tilberedes rett fra frossen tilstand. Kokte opp vann med platen på 6 og la bønnene i med platen på 6 til det koker opp. Bønnene skal bare få et lite oppkok. Slå av vannet og server fra gryten.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Og rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene til slutt. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Lofoten fiskesaus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i den sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Bon appétit.

GRØNNSAKSGRYTE MED KIKERTER OG RIS TIL. EN REN VEGAN RETT

Ingredienser: 1 rød paprika, ½ purre, 2 stilker stangselleri, en løk, en hermetikkboks hakkede tomater, og to hermetikkboks kikerter + ris og fersk dill. Tilberedning: Skjær opp grønnsakene i småbiter, og kok stangselleri-bitene i 10 minutter med tomatboksen og en ½ boks vann først, før du har oppi de andre grønnsakene. La det så koke et kvarters tid, kok opp først etter å ha hatt i alle grønnsakene og sett platen på 3, mens du koker opp ris til 2 personer i en egen gryte. Krydre grønnsakgryten med salt, pepper og ha oppi dillen (oppklippet) og kikertene til slutt. Så er grønnsakgryten ferdig. Serveres med kokt ris i dype tallerkener. Vi tok et glass Farris hver til drikke. Bon appetitt, eller appétit, som det heter på fransk... En veldig god vegan rett.

STEKT RØDSPETTETFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER OG BROCCOLI

Tirsdag 28.11.2023 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Rødspettefilet ca. 700 gram, til dagens middag, og grove seikaker, koljekaker og steinbitkaker til morgendagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Rødspettefileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Broccolien: Tok en ½ middels stor broccoli og delte den i buketter, og den kokes på vanlig måte, med en klype salt, i en egen gryte, 12 minutter. Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Det var 1 stor flyndrefilet og 2 små. Delte den store i fire biter, så det ble 6 biter i alt. Og de rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 4-5 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha stekt fiskefiletbitene, og skrudde platen på 0. Lot det stå sånn og dampe en 3-4 minutters tid. Så er fisken ferdig tilberedt. Ta av lokket på pannen. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme.

For de fløtegratinerte potetene, 2/3-dels pose, fulgte vi oppskriften på posen, hvor potetskivene tilberedes direkte fra frossen tilstand. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Vi tok litt Mills remulade + fersk dill til – oppklippet. Et utmerket måltid. Vi lagde maten sammen, Jens stekte fisken og Anna tok det andre. Bon appétit.

STEKT KVEITEFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & ASPARGESBØNNER & LOFOTEN FISKESAUS MED REKER

Onsdag 06.12.2023 tok Jens turen til «Fiskeriet» igjen. Han kjøpte kveitefilet (Hellefisk) ca. 700 gram, til dagens middag, og grovmalte seikaker og koljekaker til morgendagens middag. Sjømaten på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "fersk" sjømat på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Vi bevilger oss også et lite glass Cointreau likør til dessert. Kveitefileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (1/2 pose) stekes i stekeomnen etter oppskriften på posen. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter. Aspargesbønnene: Tilberedes rett fra frossen tilstand. Kokte opp vann med platen på 6 og la bønnene i med platen på 6 til det koker opp. Bønnene skal bare få et lite oppkok. Slå av vannet og server fra gryten.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Kveitefileten har hvitt fiskeskinn fra kveitens buk, og det kreves en skarp kniv for å få delt fileten i fire biter. Bitene rulles i hvetemel med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen med skinnsiden ned og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt ca. 7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene til slutt, ca. 3 minutter. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Lofoten fiskesaus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i den sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Kveite (Hellefisk) er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en del sundt fiskefett. Et utmerket måltid. Bon appétit.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED HVIT REKESAUS OG BAKTE POTETBÅTER OG BLOMKÅL

Tirsdag 19.12.2022 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 700 gram, til dagens middag, og diverse fiskekaker til torsdagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass Farris til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder.

Potetbåtene og blomkålen stekes i stekeomnen, bakes på 200 grader Celsius, ca. 30 minutter. Skjær opp potetene i båter etter å ha skrelt dem og kapp opp blomkålen i serveringsbiter. Legg alt i en ildfast glassform. Drypp over en 4-5 spiseskjeer med Virgin olivenolje + krydre med urtesalt og basilikum, før det settes i stekeomnen.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var tre fileter. Filetene deles i to hver, i alt 6 filetbiter, og det ble akkurat plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, 4-5 minutter på hver side. Satte på lokket på pannen etter å ha snudd filetbitene, og skrudde ned platen på 2 etter en stund. Saltet og pepret filetbitene før stekingen, serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Hvit saus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Lyr Loin er en utmerket fiskesort til steking, ganske fast og fin i kjøttet og med en god og kraftig fiskesmak. Et utmerket måltid. Bon appétit.

STEKT KVEITEFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER MED BROCCOLIBUKETTER OG HVIT SAUS MED REKER

Fredag 29.12.2023 tok Jens turen til «Fiskeriet» igjen. Han kjøpte kveitefilet (Hellefisk) ca. 700 gram, til dagens middag, og grovmalte seikaker og koljekaker og steinbitkaker til morgendagens middag + 1,3 kg kongekrabbe til nyttårsaften. Sjømaten på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "fersk" sjømat på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Kveitefileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (2/3 pose) stekes i stekeomnen etter oppskriften på posen. Anna la broccolibuketter fordelt blant de fløtegratinerte potetene. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Kveitefileten hadde svart fiskeskinn, og det kreves en skarp kniv for å få delt fileten i fire biter. Krydres som nevnt med salt og pepper. Legg i fiskebitene i stekepannen med skinnsiden ned og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt ca. 7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene til slutt, ca. 3 minutter til sammen. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Det svarte fiskeskinnet var uappetittlig og vi tok av det før vi la filetbitene på tallerkenen. Skinnet løsnet lett fra fiskebitene, og det gikk i matavfallet.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en 1/2 pose hvit saus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 200 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i den sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Det ble en skikkelig rekesaus. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Kveite (Hellefisk) er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en del sundt fiskefett. Et utmerket måltid. Bon appétit.

KONGEKRABBE MED FERSK DILL, NYSTEKTE GROVE RUNDSTYKKER, KVITESEIDSMØR, MAJONES OG SJAMPANJE

Nyttårsaften søndag 31.12.2023 spiste vi ca. 1,3 kg kokt, frossen kongekrabbe fra Fiskeriet. Prisen på kongekrabbe er på 1799 NOK per kg, så krabben kostet oss 2263 NOK. Dyrt, men godt. Prøvekjøkkenets måte å tine på denne gangen var å la krabben langtidstine i kjøleskapet, siden den ble handlet inn på fredag 29.12.2022. Ta den ut av kjøleskapet, og la krabben ligge noen timer i romtemperatur, så er den klar til servering. Renses med saks og oppklipping på langs av klørne/beina og klipp av leddknutene, tvert av med de, og rens bitene. En må bruke fingrene for å få ut alt. Serveres med fersk dill, og nybakte grove rundstykker, Kviteseidsmør og majones. Vi bruker halvstekte grove rundstykker kjøpt på ODA, og følger bruksanvisningen på pakken for steking i steikomnen. Vi spanderte på oss et par glass sjampanje hver (Freixenet Brut) + Farris: Skal det være fest, så skal det være. Bon appétit.

STEKT BREIFLABBFILET MED DILL OG FLØTEGRATINERTE POTETER OG BLOMKÅL

Tirsdag 23.01.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen, og kjøpte Breiflabbfilet igjen ca. 700 gram, til dagens middag, og steinbitkaker, seikaker og grovmalte koljekaker til morgendagens middag. Fersk og fin Breiflabbfilet er ganske dyrt blitt – og har økt til 1149 NOK per kilo. Litt i underkant 700 gram ble således 735 NOK, men det er verdt prisen fullt ut. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver. Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og salt og pepper til krydder, i tillegg kommer tørket dill. De fløtegratinerte potetene (1/2 pose) stekes i stekeomnen sammen med blomkålen. Blomkålen: Tok en liten blomkål og delte den i buketter, og la de i bunnen på en ildfast form og fordelte potetene over, så det dekket blomkålen. Stekte det hele i en forhåndsvarmet stekeomn på 200 grader Celsius i en halv times tid. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye annet.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Salter og peprer ganske godt. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene til slutt. Og krydret godt med tørket dill.  Dillen gir en ekstra dimensjon på smaken. Så er fisken ferdig stekt. Serverer bitene fra pannen så de holder seg varme. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Bon appétit.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED FERSK DILL, HVIT REKESAUS OG FLØTEGRATINERTE POTETER & BROCCOLI

Torsdag 01.02.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 700 gram, til dagens middag, og diverse fiskekaker til fredagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass Farris til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (2/3 pose) stekes i stekeomnen i en ildfast form. Broccolien kuttes i småbuketter og legges nederst i formen og legg potetene på toppen. Varm opp stekeomnen til 200 grader Celsius og sett formen i omnen. Stekes i ½  time. Vi bruker rikelig med fisk til 2 personer og trenger ikke så mye poteter.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var tre fileter. Filetene deles i to hver, i alt 6 filetbiter, og det ble akkurat plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, ca. 4 minutter på hver side. Satte på lokket på pannen etter å ha snudd filetbitene, de siste 2 minuttene. Saltet og pepret filetbitene før stekingen, serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en ½  pose Hvit saus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Vi hadde oppkappet fersk dill i sausen og på fiskefiletene. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Lyr Loin er en utmerket fiskesort til steking, ganske fast og fin i kjøttet og med en god og kraftig fiskesmak. Et utmerket måltid. Bon appétit.

RASK GOURMET-TORSK FISKESUPPE MED REKER & SCAMPI OG FERSK DILL

Ingredienser: En pakke frossen Findus Gourmet-Torsk, en pose Toro Lofoten fiskesuppe, en pakke scampi, en pakke pillede reker fra Fiskemannen og fersk dill. Tilberedning: Lag suppen som anvist på posen, la den koke opp og ha i fisken i frossen tilstand. Skru ned platen på 3 og la det småkoke i 10 minutter. Ta kjelen av platen og mos fisken med vispen, ha i reker og scampi og til slutt finklippet dill. Så er suppen ferdig, la den kjøle seg ned litt og server. Et raskt og godt måltid, når en ikke har så mye tid til matlaging. Serveres med isvann til drikke. Bon appétit. Utmerket hverdagsmat, for en travel dag.

STEKT BREIFLABBFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & BLOMKÅL & GULERØTTER & BROCCOLI OG LOFOTEN FISKESAUS MED REKER

Onsdag 21.02.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen, og kjøpte Breiflabbfilet igjen ca. 700 gram, til dagens middag, og steinbitkaker, seikaker og grovmalte koljekaker til morgendagens middag. Fersk og fin Breiflabbfilet er ganske dyrt blitt – og koster for tiden 1149 NOK per kilo. Ca. 700 gram ble således 804 NOK, men det er verdt prisen fullt ut. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Vi hadde datteren vår Camilla på besøk, så det var middag til 3. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris til hver.

Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (1 hel pose) stekes i stekeomnen sammen med grønnsakene. Delte opp grønnsakene i små biter og la de i bunnen på en stor ildfast form og fordelte potetene over, så det dekket grønnsakene. Stekte det hele i en forhåndsvarmet stekeomn på 190 grader Celsius i 40 minutter. Vi lagde Lofoten fiskesaus fra Toro som anvist på posen. Vi tok til slutt oppi 100 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 4 store «fiskebiffer». Salter og peprer. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter til slutt på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene helt til slutt. Så er fisken ferdig stekt. Serverer filetbitene fra pannen så de holder seg varme. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Bon appétit.

GRESK LAMMEGRYTE A LA ANNA QUIST

Ingredienser: Ca. 600 gram lammebog u/ben i biter fra Strøm-Larsen. 2 teskjeer salt + ½ teskje pepper og 4 spiseskjeer hvetemel, en vanlig gul løk, 4 tomater og Kviteseid smør til steking. 4 fedd hvitløk, 1 teskje Timian og 1 teskje Oregano, 2 laurbærblad, + 2,5 desiliter kaldt vann. En pose frosne aspargesbønner og en ½ sitron. Tilberedning: Bland sammen mel, salt og pepper og vend kjøttbitene i blandingen. Skrell løken og skjær den i biter, del tomatene i biter, og ha smøret ca. 50 gram i en stor gryte. Smelt smøret. Brun kjøttet lett (i kjelen) og ha i løken, tomatene og finhakket hvitløk. Tilsett vannet og krydderet. La det trekke under lokk på svak varme (platen på 2) i ca. 1 time. Så blir kjøttet deilig og mørt. Det siste kvarteret har du i bønnene, direkte fra frossen tilstand. Tilsett saften av en halv sitron til slutt. Smak til med salt og pepper. Serveres med kokt ris. Dette er en deilig rett. Til drikke tok vi et lite glass Gato Negro rødvin, og Farris. Anna stod for tilberedningen av middagen alene denne gangen. Jens tok litt tyttebærsyltetøy til, og han syntes middagen var noe av det beste han hadde smakt noen gang. Denne retten anbefales, lammekjøtt er godt og sundt. Bon appétit.

STEKT BREIFLABBFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER & BLOMKÅL OG DILL OG SITRON

Onsdag 28.02.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" igjen, og kjøpte Breiflabbfilet igjen ca. 700 gram, til dagens middag, og steinbitkaker, seikaker og grovmalte koljekaker til morgendagens middag + sursild til egg. Fersk og fin Breiflabbfilet er ganske dyrt blitt – og koster for tiden 1149 NOK per kilo. Ca. 700 gram ble således 850 NOK, men det er verdt prisen fullt ut. Fiskematen på "Fiskeriet" er som før nevnt helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis" pluss et glass Farris med lime til hver.

Breiflabbfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (2/3 pose) stekes i stekeomnen sammen med blomkålen, en halv blomkål. Delte opp blomkålen i små biter og la de i bunnen på en stor ildfast form og fordelte potetene over, så det dekket blomkålen. Stekte det hele i en forhåndsvarmet stekeomn på 200 grader Celsius i 30 minutter.

Steking av fiskefileten: Ha i en god klatt Kviteseidsmør etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når fileten skal stekes. Fileten deles i 5 store «fiskebiffer». Salter og peprer. Legg i fiskebitene i stekepannen og stek de på hver side, med platen på 4, og deretter til slutt på 2 for å hindre at filetbitene blir svidd, i alt 6-7 minutter på hver side. Satte på lokket på stekepannen etter å ha snudd fiskebiffene. Jens stod for stekingen, og han stekte også fiskebitene litt på sidene helt til slutt. Presset en halv sitron over fiskebitene og hadde på rikelig med dill-krydder. Så er fisken ferdig stekt. Serverer filetbitene fra pannen så de holder seg varme. Breiflabb er en utmerket fiskesort til steking, fast og fin i kjøttet og med en liten smak av skalldyr. Et utmerket måltid. Sitronen og dillen lagde en ekstra fin smak på fisken. Bon appétit.

EN GOD HVERDAGSRETT MED KYLLING, FLØTEGRATINERTE POTETER OG KOKTE BROCCOLIBUKETTER OG GULEROTBITER

Ingredienser: 2 store grillede kyllinglår, en halv broccoli og to store gulerøtter + 2/3 pakke frosne fløtegratinerte poteter. Tilberedning: Varm opp stekeomnen til 220 grader Celsius. Legg de frosne fløtegratinerte potetene i en ildfast form. Stek det i 30 minutter, til de er gyldne på toppen. Legg kyllinglårene i en egen liten ildfast form og la det stå i omnen det siste kvarteret. Skru ned stekeomnen til 200 grader når kyllinglårene settes inn. Del gulerøttene i spiseklare biter og del broccolien i buketter.  Kok opp vann i en kjele og legg gulerotbitene oppi og la det koke 15 minutter. Legg broccolibukettene oppi etter 8 minutter og la det koke 7 minutter sammen med gulerotbitene. Så er retten ferdig. Vi tok et lite glass Gato Negro hver til drikke ved siden av. Så enkelt er det. Enkelt og godt. God appetitt.

MAT TILBEREDT I MIKRO-BØLGEOVN

04.04.2024 GIKK VI TIL INNKJØP AV EN KENWOOD K20MB21E (SORT) MIKROBØLGEOVN FOR Å FORENKLE OG VARIERE MIDDAGSLAGINGEN LITT. VI HAR PRØVD UT FLERE FJORDLAND-RETTER TIL OPPVARMING I MIKRO-BØLGEOVNEN. DET VAR ET STORT SETT DÅRLIG BEKJENTSKAP HITTIL. VI PRØVDE FØRST FJORDLANDS TIKKA MASALA, OG DEN VAR FOR ALT MYE KRYDRET ETTER VÅR SMAK, OG SÅ RASPEBALL/KOMLE MED PØLSER OG KJØTT OG KÅLROTSTAPPE. KOMLEN VAR ALT FOR KOMPAKT TIL Å VÆRE GOD, OG KJØTTBITENE VAR HELLER IKKE MYE Å SKRYTE AV. VI KOMMER IKKE TIL Å KJØPE DISSE TO RETTENE IGJEN. DET ER SIKKERT. SÅ VAR DET ELGKARBONADER MED POTETSTAPPE OG TYTTEBÆRSYLTETØY, OG DETTE VAR NOE BEDRE, SÅ DEN RETTEN KAN DET TENKES VI KJØPER IGJEN. SKAL VI HA GOURMET-MAT MÅ DEN NOK LAGES I TRADISJONELL KOMFYR, IKKE I MIKROBØLGEOVN. DET ER VÅR ERFARING SÅ LANGT.

ONSDAG 17.04.2024 PRØVDE VI UT FJORDLANDS SWEET & SOUR, MILD KYLLINGGRYTE MED JASMINRIS, OG DET SMAKTE GODT. JENS, SOM TRAKTERTE MIKROBØLGEOVNEN, DRYPPET EN GOD PORSJON SWEET CHILISAUS PÅ RISEN DA DEN VAR KLAR TIL SERVERING, MENS ANNA TOK RETTEN SOM DEN VAR FRA FJORDLAND. DENNE RETTEN KAN ANBEFALES SOM ENKEL HVERDAGSMAT. VI TOK ET LITE GLASS GATO NEGRO RØDVIN TIL DRIKKE + ET GLASS FARRIS, TIL HVER. TORSDAG 18.04.2024 PRØVDE VI FJORDLANDS BIFF STROGANOFF, KLASSISK GRYTE MED STORFEKJØTT, SJAMPINJONG OG RIS. VI GA DEN KARAKTEREN "GOD MINUS", FOR DET VAR LITT MYE SAUS OG LITT LITE KJØTTBITER, OG NOEN AV DISSE GA SIGNIFIKANT TYGGEMOTSTAND. JENS TOK RISEN MED EN GOD PORSJON SWEET CHILISAUS, OG MED SURAGURK OG TYTTEBÆRSYLTETØY TIL. MENS ANNA TOK RETTEN SOM DEN VAR FRA FJORDLAND. VI KOMMER NOK TIL Å KJØPE DENNE RETTEN IGJEN. GREI HVERDAGSMAT. VI TOK ET LITE GLASS GATO NEGRO RØDVIN TIL DRIKKE + ET GLASS FARRIS, TIL HVER.

FREDAG 19.04.2024 VAR DET FJORDLANDS LASAGNE: "KLASSISK LASAGNE MED STORFEKJØTT OG FYLDIG TOMATSAUS", SOM STOD FOR TUR. DET VAR DEN VERSTE LASAGNEN VI HAR SPIST, EN UFORMELIG BRUNRØD MASSE, MED LITT KJØTTDEIG OG MYE UFRISK TOMATPURÉ, OG LITE PASTA. DEN KJØPER VI ALDRI MER. DEN ENESTE TRØSTEN VAR ET LITE GLASS LINDEMAN'S CABERNET SAUVIGNON RØDVIN FRA 2021, + ET GLASS FARRIS TIL HVER, TIL DRIKKE TIL LASAGNESØLET, SOM ALTSÅ VAR TILNÆRMET USPISELIG. SØNDAG 21.04.2024 SPISTE VI FJORDLANDS CHILI CON CARNE: "TEX-MEX GRYTE MED STORFEKJØTT, BØNNER, MAIS OG SPRØ TORTILLA CHIPS". DET VAR RIKELIG MED CARNE (KJØTT) OG BRUKBAR KONSISTENS ETTER BEHANDLINGEN I MIKROBØLGEOVNEN, MEN LITT MYE CHILI-KRYDDER ETTER VÅR SMAK, OG NOE AV CHIPSEN VAR KNUST. MEN ALTSÅ IKKE SÅ VÆRST. VI GA RETTEN KARAKTEREN "GOD, MED ET LITE MINUS". VI KOMMER NOK TIL Å KJØPE DEN IGJEN. VI DRAKK KALDT VANN TIL RETTEN. DET PASSET BEST TIL DEN LITT STERKE CHILI-KRYDRINGEN.

NÅR VI FØRST SKRIVER OM MAT VI IKKE SPISER, MÅ DET NEVNES AT VI ALDRI SPISER OPPDRETTS-LAKS. VI SYNES KORT OG GODT AT DETTE ER ET MINDREVERDIG PRODUKT, FORDI DEN SMAKER ET SNEV AV DRITT, NOE SOM IKKE ER SÅ RART FORDI DEN GÅR SÅ TETT I LAKSE-MÆRENE AT DEN ENE LAKSEN KNAPT KAN SKJELNE MELLOM NABOFISKENES AVFØRING OG FISKEFORET.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED FERSK DILL, REKESTUING OG FLØTEGRATINERTE POTETER & BLOMKÅL & PAPRIKA

Onsdag 24.04.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 800 gram, til dagens middag, og diverse fiskekaker til torsdagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Onsdag skal vi ha datteren vår Camilla på besøk så det blir middag til tre. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass Farris til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og bare salt og pepper til krydder. De fløtegratinerte potetene (1 hel pose) stekes i stekeomnen i en ildfast form. Blomkålen kuttes i småbuketter og paprikaen kuttes i biter og dette legges nederst i formen og legg potetene på toppen. Varm opp stekeomnen til 200 grader Celsius og sett formen i omnen. Stekes i ½  time. Vi bruker rikelig med fisk til 3 personer og trenger ikke så mye poteter.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var to store fileter. Filetene deles i tre hver, i alt 6 filetbiter, og det ble akkurat plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, ca. 4 minutter på hver side, i alt ca. 8 minutter. Satte på lokket på pannen etter å ha snudd filetbitene, de siste 3 minuttene. Saltet og pepret filetbitene før stekingen, serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med stuingen, brukte en pose Lofoten fiskesaus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 200 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Vi hadde oppkappet fersk dill i stuingen og på fiskefiletene. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Lyr Loin er en utmerket fiskesort til steking, ganske fast og fin i kjøttet og med en god og kraftig fiskesmak, og dillen gir en ekstra dimensjon til smaken. Et utmerket måltid. Bon appétit.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED FERSK DILL, TOMATER, SITRON OG ØRLITE REMULADE - SLANKEMAT

Onsdag 22.05.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 500 gram, til dagens middag (til to), og 4 diverse fiskekaker til torsdagens middag. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen. Til drikke tok vi et glass Farris til hver. Lyrfileten stekes i stekepanne med Kviteseidsmør, og salt og pepper til krydder. Vi er på slankekur og hadde bare 4 tomater, og fersk dill og presset en halv sitron, til tilbehør.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Kviteseidsmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var to små fileter. Filetene deles i to hver, i alt 4 filetbiter, og det ble plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, ca. 4 minutter på hver side, i alt ca. 8 minutter. Satte på lokket på pannen etter å ha snudd filetbitene, de siste 3 minuttene. Saltet og pepret filetbitene før stekingen, hadde på sitronsaft og fersk dill til slutt, og serverer de fra pannen så de holder seg varme.

Delte tomatene i to hver og skar ut restene etter festet til stilken, og la fire tomatbiter på hver tallerken, og strødde på fersk dill. Lyr Loin er en utmerket fiskesort til steking, ganske fast og fin i kjøttet og med en god og kraftig fiskesmak, og dillen og sitronsaften gir en ekstra dimensjon til smaken. Hadde en ørliten dæsj Mills remulade på tallerkenen attåt. Et utmerket måltid. Bon appétit.

VÅRLIG FISKEKAKE-MIDDAG MED ASPARGES OG ØRLITE REMULADE - SLANKEMAT

Torsdag 23.05.2024 hadde vi diverse fiskekaker fra "Fiskeriet"; 1 seikake, 1 steinbitkake og 2 koljekaker, til middag (til to), som varmes opp i steikeomnen, med en bunt grønn asparges (250 gram) som tilbehør. Delte seikaken og steinbitkaken i to hver, for at vi skulle få en smak av hver, la kakene i en liten ildfast form, og varmet opp steikeomnen til 200 grader Celsius. Satte formen med kakene inn i omnen og steikte kakene i ca. 20 minutter. Så var de klare til servering etter å ha stått og kjølt seg ned litt. Aspargesen ble kokt mens fiskekakene stod i steikeomnen. Knekker av den treene nederste delen av aspargesen, før koking, - lagt i kokende vann, ca. 10 minutter. Serveres med en liten dæsj Mills remulade attåt. Tok et glass kaldt vann hver til drikke. Fin hverdagsmat og slankende. Bon appétit.

STEKT FISKEFILET LYR LOIN MED REKESAUS & DILL OG OMNSBAKT BLOMKÅL & PAPRIKA - SLANKEMAT

Torsdag 20.06.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte Lyrfilet loin ca. 500 gram, til dagens middag (til to), og 4 diverse fiskekaker til fredagens middag. Han hadde bestilt på forhånd per e-mail som vanlig, og det var bare å betale og hente pakkene. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen, men slankende. Til drikke spanderer vi et lite glass hvitvin "Petit Chablis", pluss et glass Farris til hver. Lyrfiletene stekes i stekepanne med Rørossmør og salt og pepper + dill til krydder. Blomkålen (3/4 av en stor blomkål) kuttes i småbuketter og en stor rød paprika kuttes i biter og dette legges i en ildfast form. Drysset på litt salt. Varm opp stekeomnen til 175 grader Celsius, sett inn formen og bak grønnsakene i 20 minutter. Skrudde opp varmen til 200 grader Celsius og bakte grønnsakene 20 minutter til, altså i alt 40 minutter.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Rørossmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var to fileter. Filetene deles i to hver, i alt 4 filetbiter, og det ble plass i pannen. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, ca. 4 minutter på hver side, i alt ca. 8 minutter. Satte på lokket på pannen etter å ha snudd filetbitene, de siste 3 minuttene. Saltet og pepret filetbitene før stekingen, hadde på dill til slutt når filetene var omtrent ferdig stekt, og serverer filetene fra pannen så de holder seg varme.

Vi «jukset» litt med sausen, brukte en pose Lofoten fiskesaus fra Toro som ble tilberedt i henhold til oppskrift på posen. Vi tok til slutt oppi 200 gram Ferskpillede reker fra sørlandet av merket Fiskemannen, i sausen. NB! Ikke i lake, men løst pakkede reker i beskyttende atmosfære. Jens stekte fisken, og Anna tok seg av det andre. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Lyr Loin er en utmerket fiskesort til steking, ganske fast og fin i kjøttet og med en god og kraftig fiskesmak, og dillen gir en ekstra dimensjon til smaken. Et utmerket måltid. Bon appétit.

STEKT MAKRELLFILET MED AGURKSALAT OG KOKTE NYPOTETER - SOMMERMAT

Torsdag 18.07.2024 var J-HØ på "Fiskeriet" og kjøpte makrellfilet ca. 500 gram, til dagens middag (til to), og 4 fiskekaker (steinbit- og koljekaker) til fredagens middag. Han hadde bestilt på forhånd per e-mail som vanlig, og det var bare å betale og hente pakkene. Fiskematen på "Fiskeriet" er helt overlegen plastpakket "ferskfisk" på kolonialen på hjørnet (Kiwi) hva kvalitet angår. Dette blir et framifrå måltid i luksusklassen, ekte sommermat. Til drikke drakk vi Farris. Makrellfiletene stekes i stekepanne med Rørossmør og Kviteseidsmør og salt og pepper til krydder.

Agurksalaten. Tid: 1 time og 20 minutter. 2 rikelige porsjoner. 1 frisk agurk, hvitvinseddik 2 spiseskjeer, 1/2 dl vann, 2 teskjeer sukker, 1/2 teskje salt, 2 teskjeer tørket persille, 1/2 teskje hvit pepper. Skjær agurken i tynne skiver, brukte skjærebladet på råkostjernet. Bland en lake av eddik, vann, sukker, salt, hvit pepper og persille i et glass. Rør til sukkeret er helt oppløst. Rev agurken oppi en stor bolle, og slo over laken og lot det stå 1 time og 20 minutter før vi spiste den. Kokte potetene på vanlig måte, ca. 20 minutter.

Steking av fiskefiletene: Ha i en god klatt Rørossmør og Kviteseidsmør, etter å ha varmet opp stekepannen med platen på 6, deretter skrudd den ned til 4. Smøret skal være gyllent, ikke brunt, når filetene legges i. Det var 16 små fileter. Og det ble akkurat plass i den største pannen vår. Legg i fiskebitene og stek de på hver side, ca. 3 minutter på hver side, i alt ca. 6 minutter. Saltet og pepret filetbitene før stekingen. Serverte filetene fra pannen så de holdt seg varme. Jens stekte fisken, og Anna tok seg av det andre. Alt ble ferdig omtrent samtidig, og så var det bare å servere. Et utmerket måltid. Bon appétit.

Vi skrev etter måltidet følgende melding til Fiskeriet ('Fiskeriet - Youngstorget' <youngstorget@fiskeriet.com>): HEI FISKERIET. VI VAR FORBEREDT PÅ AT DET KUNNE VÆRE NOEN SMÅ BEIN I MAKRELLFILETEN I DAG, MEN VI FANT IKKE ET ENESTE BEIN: GODT JOBBET MED FILETERINGEN. FILETENE (16 SMÅ) BLE STEKT I RIKELIG MED KVITESEID OG RØROS SMØR... OG SERVERT MED AGURKSALAT OG NYPOTETER. NYDELIG SOMMERMAT. OG SÅ BILLIG! VI KOMMER SIKKERT TIL Å GJENTA BESTILLINGEN EN GANG TIL I SOMMER. MVH PROF. DR. JENS HERMUNDSTAD ØSTMOE MED KJÆRESTE. PS. JEG STEIKTE FISKEN, KJÆRESTEN, HUN LAGDE AGURKSALATEN OG KOKTE NYPOTETENE. OG VI KOSTE OSS VIRKELIG MED MATEN! KJEMPEGODT. PPS. Og vi fikk raskt svar fra Fiskeriet: Hei, Og takk for hyggelig tilbakemelding, Jens :-) Godt å høre dere koste dere med maten! Det er virkelig perfekt sommermat. Vennlig hilsen
Marte Høllen


 Dette dokumentet: http://www.indeco.no/archive/mat.htm

Mvh. NØI-INDECO-OSE